UE caută soluții pentru a continua să importe gaze rusești respectând atât sancțiunile proprii anti-Kremlin, cât și pe cele impuse de Putin țărilor "ostile" Rusiei

UE caută soluții pentru a continua să importe gaze rusești respectând atât sancțiunile proprii anti-Kremlin, cât și pe cele impuse de Putin țărilor "ostile" Rusiei
scris 16 mai 2022

Uniunea Europeană este în proces de schițare a unui plan care să permită companiilor europene să continue să importe gaze din Rusia, de la gigantul de stat producător Gazprom, respectând concomitent decretul președintelui Vladimir Putin care a impus plata în ruble pentru importatorii din țările "ostile" Rusiei, cât și propriile sancțiuni economice față de Federația Rusă dictate ca urmare a agresiunii militare a acesteia împotriva Ucrainei.

Planul ar urma să permită importatorilor europeni să deschidă un cont la banca rusă de stat Gazprombank și să plătească gazele în euro sau dolari, banca urmând să schimbe sumele respective în ruble, au declarat pentru Bloomberg surse participante la o reuniune a Comisiei Europene desfășurată cu ușile închise la finalul săptămânii trecute.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Un avion s-a prăbușit pe un pod din Miami CITEȘTE ȘI VIDEO Un avion s-a prăbușit pe un pod din Miami

Potrivit acestora, companiile trebuie să declare oficial că își consideră obligațiile îndeplinite odată cu efectuarea plăților în euro sau dolari, în conformitate cu contractele în vigoare încheiate cu Gazprom.

Practic, Bruxelles-ul caută o soluție pentru ca importatorii europeni să respecte decretul lui Putin fără ca acest lucru să însemne tehnic o încălcare de către ei a sancțiunilor UE împotriva Rusiei, fiind indicat că a plăti în euro sau dolari într-un cont Gazprombank ar fi o mișcare legală.

Suedia - Decizie care deschide calea pentru aderarea la NATO de mână cu Finlanda CITEȘTE ȘI Suedia - Decizie care deschide calea pentru aderarea la NATO de mână cu Finlanda

Decretul lui Putin cere deschiderea a două conturi la Gazprom Bank, unul în ruble și unul în valută. Plata în ruble ar încălca sancțiunile UE, însă sursele Bloomberg susțin că este neclar în ce măsură planul Comisiei Europene ar urma să schimbe sau nu acest lucru.

20 de companii și-au deschis deja conturi la Gazprombank. Președintele Executivului european, Ursula Von Der Leyen, a caracterizat pretențiile Kremlinului drept "șantaj" și "încălcare limpede a contractelor".

VIDEO ULTIMA ORĂ Noul șef ANAF anunță - Voi declanșa în următoarele zile controale ample în toate domeniile cu risc de evaziune. Număr de telefon conectat direct la cabinet CITEȘTE ȘI VIDEO ULTIMA ORĂ Noul șef ANAF anunță - Voi declanșa în următoarele zile controale ample în toate domeniile cu risc de evaziune. Număr de telefon conectat direct la cabinet

Conform surselor Bloomberg, Germania, Ungaria, Italia și Franța susțin planul, în timp ce Polonia și alte țări consideră că acesta e lipsit de claritate juridică.

Importatorii din cele mai multe state UE au scadențe de plată a gazelor rusești la finalul acestei luni și riscă să le fie suspendate livrările în caz că nu se supun cerințelor decretului lui Putin, așa cum s-a întâmplat cu Polonia și Bulgaria luna trecută.

Dacia, Tesla și grupul Hyundai – Kia, cele mai mari creșteri ale cotei de piață din Europa CITEȘTE ȘI Dacia, Tesla și grupul Hyundai – Kia, cele mai mari creșteri ale cotei de piață din Europa

Potrivit Reuters, blocul comunitar pregătește și un plan de 195 miliarde euro pentru renunțarea totală la hidrocarburile importate din Rusia până în 2027.

Până atunci, autoritățile de la Moscova au sancționat recent mai multe subsidiare Gazprom din străinătate, printre care și una din România parte a Gazprom Germania, companiile respective fiind furnizori, traderi și operatori de transport și înmagazinare de gaze naturale prin intermediul cărora sunt exportate gaze din Rusia.

viewscnt
Afla mai multe despre
importuri gaze rusia
taiere gaze rusia
invazie rusia ucraina
importuri lng qatar