Germania acuză Rusia că utilizează energia ca o armă

Germania acuză Rusia că utilizează energia ca o armă
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 mai 2022

Rusia a redus livrările de gaze naturale către Germania, ca răspuns la sancțiunile impuse de statele europene Rusiei în urma invadării Ucrainei, ceea ce l-a făcut pe un ministru german să acuze Moscova că utilizează exporturile de energie ca o armă, informează Bloomberg.

O divizie germană a Gazprom PJSC, care a fost preluată de o autoritate publică din Germania, nu mai primește volumele de gaze contractate, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck. Acesta a minimalizat însă impactul reducerii livrărilor, precizând că cea mai mare economie a Europei primește gaze naturale din surse alternative și poate face față perturbărilor, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Noi tensiuni provocate de revizionismul Ungariei în regiune. Croația condamnă declaratiile lui Viktor Orbán, care a afirmat că părți din coasta Mării Adriatice au fost rupte din Ungaria CITEȘTE ȘI Noi tensiuni provocate de revizionismul Ungariei în regiune. Croația condamnă declaratiile lui Viktor Orbán, care a afirmat că părți din coasta Mării Adriatice au fost rupte din Ungaria

Decizia Rusiei de a sancționa Gazprom Germania GmbH arată că "energia este o armă", a spus Robert Habeck într-un discurs în camera inferioară a Parlamentului german. "Energia poate fi utilizată puternic într-un conflict economic", a adăugat Habeck.

Germania este cel mai mare cumpărător de gaze naturale rusești, care sunt responsabile pentru aproximativ 35% din necesarul Germaniei, în scădere față de mai mult de jumătate înaintea invadării Ucrainei.

Gazele naturale sunt o componentă crucială în mixul energetic al celei mai mari economii europene. Aproximativ 15% din energia electrică din Germania este produsă în centrale care funcționează pe gaz, comparativ cu mai puțin de 9% în 2000, pe măsură ce țara a renunțat la energia nucleară și cărbune. În plus, gazele naturale sunt vitale pentru încălzirea locuințelor și diferite procese industriale în sectoarele chimie și farmaceutică.

Moscova a interzis afacerile cu firma Gazprom Germania GmbH și diferitele sale subsidiare care acum sunt sub controlul Autorității de reglementare în domeniul energiei din Germania. Printre aceste subsidiare se numără furnizorul de energie Wingas GmbH, o companie care se ocupă cu depozitarea de gaze în Europa, divizia de trading de la Londra a Gazprom și EuRoPol Gaz, proprietarul secțiunii poloneze a gazoductului Yamal-Europe care face legătura între Rusia și Germania.

"Situația de pe piața gazelor ne permite să compensăm pierderea gazelor din Rusia", a spus Robert Habeck.

Luna trecută, Germania a preluat, temporar, controlul la Gazprom Germania pentru a-și asigura aprovizionarea. Cea mai mare parte din companiile din cadrul grupului Gazprom au început să fie supuse la presiuni din partea clienților și partenerilor de afaceri care au refuzat să mai facă afaceri cu ele după ce Rusia a invadat Ucraina.

"Monitorizăm cu atenție situația. Ne-am pregătit pentru această situație și atât eu cât și Agenția federală care gestionează infrastructura de rețea vă vom informa pe parcursul zilei", le-a spus parlamentarilor germani ministrul Economiei, Robert Habeck

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
energie
rusia