Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui așteptat deficit de aprovizionare

Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui așteptat deficit de aprovizionare
scris 26 apr 2024

Cotațiile la cupru au trecut pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul speculațiilor că minele din întreaga lume vor avea probleme în a răspunde unui val de cereri venite din partea industriilor verzi, transmite Bloomberg.

În cursul tranzacțiilor care au avut loc vineri dimineața la bursa de metale de la Londra (LME), cotațiile futures la cupru au crescut cu 1,4% până la 10.028 dolari pe tonă, cel mai ridicat nivel de după luna aprilie 2022. Ca urmare a celui mai recent avans, prețurile de referință la cupru au urcat cu 17% în acest an, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Avertisment din interior: Vin vremuri grele pentru producătorii de mașini electrice CITEȘTE ȘI Avertisment din interior: Vin vremuri grele pentru producătorii de mașini electrice

Traderii sunt optimiști cu privire la cererea de cupru, în condițiile în care în următorii ani va fi nevoie de majorarea livrărilor cu câteva milioane de tone, pentru a produce cablurile de cupru ce vor fi utilizate la vehiculele electrice, energiile regenerabile și extinderea rețelelor electrice, tocmai într-un moment în care devine mai scumpă construirea sau extinderea de mine mari de unde se extrage cupru.

Olivia Markham de la BlackRock World Mining Fund estimează că ar fi nevoie ca tona de cupru să ajungă la 12.000 de dolari pentru a fi făcute investiții pe scară largă în noi mine și a evita deficitele viitoare.

Cu toate acestea, unii participanți de pe piață atrag atenția asupra decalajului dintre pozițiile optimiste de pe piețele futures și imaginea mai prudentă de pe piața tranzacțiilor fizice cu cupru. Pe aceasta din urmă, primele de tranzacționare scad, stocurile rămân la un nivel ridicat și prețurile spot au fost mai mici decât cotațiile futures pentru mai mult timp, o situație care sugerează că aprovizionarea este la un nivel adecvat.

O dovadă a atractivității activelor din domeniul cuprului este faptul că grupul minier BHP Group Ltd. a lansat o ofertă de preluare a rivalului Anglo American Plc, o tranzacție care ar da naștere celui mai mare producător mondial de cupru, responsabil pentru aproximativ 10% din oferta mondială de minereu de cupru. Însă, conducerea Anglo American a respins vineri oferta de preluare în valoare de 39 de miliarde de dolari făcută de BHP Group, pe motiv că prețul pe acțiune oferit nu reflectă valoarea adevărată și perspectivele viitoare ale Anglo American.

viewscnt
Afla mai multe despre
cupru
pret