Compania farmaceutică Stada, prezentă și în România, a început discuțiile cu potențiali cumpărători ai afacerii. Tranzacția ar evalua compania la aproximativ 8 miliarde de euro, scrie Bloomberg.
Conducerea Stada a început săptămâna trecută o serie de întâlniri cu aproximativ 12 investitori, spun sursele publicației citate. Printre companiile interesate se numără Clayton Dubilier & Rice, CVC Capital și KKR.
Discuțiile au loc în contextul unei analize a opțiunilor disponibile de către proprietarii Stada, Bain Capital și Cinven, care includ, de asemenea, un posibil IPO În pofida discuțiilor în curs, nu au fost luate decizii definitive cu privire la vânzare.
Inițial, proprietarii vizau o evaluare apropiată de 10 miliarde de euro. Cu toate acestea, așteptările din partea potențialilor cumpărători sugerează că o evaluare de peste 8 miliarde de euro ar putea fi mai fezabilă.
Într-o mișcare strategică de anul trecut, Stada a separat operațiunile din Rusia într-o entitate distinctă, o decizie influențată de sancțiunile impuse Rusiei din cauza războiului. Această separare este văzută ca un pas esențial pentru facilitarea vânzării companiei. Stada, prezentă în Europa, Orientul Mijlociu și Asia-Pacific, a raportat anul trecut o creștere de 19% a profitului înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare (EBITDA), ajungând la 802 milioane de euro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Stada construiește în România prima fabrică de medicamente dezvoltată de la zero, pe plan local, în ultimii 30 de ani. Proiectul de la Turda, județul Cluj, reprezintă o investiție de peste 50 de milioane de euro, finanțată parțial printr-un ajutor de stat.
Stada Arzneimittel este prezentă în aproximativ 120 de țări, cu aproximativ 50 de reprezentanțe, 20 de fabrici și peste 12.500 de angajați. În România, grupul Stada operează prin Stada M&D (operațiunile de vânzare produse farmaceutice) și Stada Hemofarm (laborator de testare produse farmaceutice și auditare calitate).