AXA SA, cea mai mare companie de asigurări din Franța și una dintre cele mai mari din Europa, a decis să nu mai facă afaceri cu gigantul energetic german RWE AG din cauza ponderii mari a extracției de cărbune și a producției de energie din această sursă în portofoliul de operațiuni al nemților, scrie Bloomberg, citând două surse la curent cu situația.
Decizia arată cât de tabu a ajuns să fie cărbunele, în condițiile în care nici măcar un apel direct al CEO-ului RWE, Rolf Martin Schmitz, către omologul său de la AXA, Thomas Bubert, nu a fost suficient pentru a convinge compania franceză că renunțe la convingerea sa că operațiunile cu cărbune ale RWE sunt prea mari, iar demersurile sale de reducere a amprentei de carbon – prea lente.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
După cum a relatat Profit.ro, grupul austriac Erste, una dintre cele mai importante instituții financiare și de credit pentru economia Europei Centrale și de Est (ECE), totodată compania-mamă a băncii românești de top BCR, a anunțat că nu mai acordă finanțări în sectorul cărbunelui și al producției de energiei din această sursă, politică ce va fi aplicată și de subsidiara sa românească.
"Renunțând la una dintre cele mai mari companii de utilități din Europa din cauza dependenței de cărbune prea mare a acesteia, AXA a stabilit un precedent important pentru sine și pentru alți asigurători", a declarat directorul financiar al ONG-ului elvețian de mediu Sunrise Project, Peter Bosshard, adăugând că, probabil, RWE plătea anual milioane de dolari celor de la AXA ca prime de asigurare.
Decizia AXA constituie o lovitură grea pentru RWE și pentru alte companii energetice cu operațiuni semnificative în sectorul cărbunelui, în condițiile în care industria asigurărilor este una restrânsă numeric, pe piață fiind doar câțiva jucători globali majori care își permit expuneri la riscuri de magnitudinea celor reprezentate de operațiunile coloșilor din energie. Este posibil ca exemplul AXA să fie urmat și de alți jucători de top din asigurări, sporind presiunea în direcția decarbonizării companiilor energetice.
Poziția AXA, potrivit surselor Bloomberg, este neobișnuit de radicală: francezii intenționează să rupă orice legături de business cu RWE până la finalul anului viitor și nu vor accepta să prea în asigurare nici măcar operațiunile germanilor din sectorul energiei regenerabile.
CITEȘTE ȘI România, una din principalele țări producătoare de floarea-soarelui din Europa, importă în premieră semințe de floarea-soarelui din ArgentinaPolitica internă a AXA îi interzice să încheie polițe de asigurare pe numele companiilor care extrag mai mult de 20 de milioane de tone de cărbune pe an, iar RWE a extras anul trecut 65 de milioane. În 2020, RWE avea termocentrale pe cărbune cu putere instalată de peste 10 GW, reprezentând 25% din totalul capacității sale de producție de energie, procent similar cu cel aferent portofoliului său de regenerabile.
Mișcarea AXA este cu atât mai surprinzătoare cu cât, deși un jucător major în cărbune, RWE implementează o strategie de reducere la zero a amprentei sale de carbon până în 2040, strategie validată de un grup de savanți climatologi de top, care au afirmat, în urma unei analize, că obiectivele RWE de diminuare a emisiilor sale de CO2 sunt în linie cu țintele Acordului de la Paris privind clima.
Și alți asigurători multinaționali mari, cum ar fi Allianz, au politici de reducere graduală a expunerii lor pe clienți din industria cărbunelui, însă semnificativ mai puțin drastice decât AXA. Cu toate acestea, este din ce în ce mai greu pentru producătorii de energie termo să își asigure activele, instalațiile și operațiunile, ei confruntându-se cu majorări de prime care pot ajunge până la 40%, mai arată Bloomberg.