BCE majorează achizițiile de obligațiuni după avertismentele privind randamentele

BCE majorează achizițiile de obligațiuni după avertismentele privind randamentele
scris 10 mar 2021

Banca Centrală Europeană a accelerat săptămâna trecută ritmul achiziționării de obligațiuni, după ce oficialii au repetat avertismentele că recenta majorare a costurilor de finanțare va deraia redresarea economiei, transmite Bloomberg.

Achizițiile brute conform programului de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP) al BCE au totalizat 18,2 miliarde de euro în săptămâna care s-a încheiat în 5 martie, comparativ cu 16,9 miliarde de euro în săptămâna anterioară. De asemenea, a fost răscumpărată o datorie în valoare de 6,3 miliarde de euro, a anunțat BCE.

Urmărește-ne și pe Google News
Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online

Programul de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie are o valoare totală de 1.850 de miliarde de euro, iar Consiliul guvernatorilor BCE a anunțat recent că "va efectua achiziții nete de active în cadrul PEPP cel puțin până la sfârșitul lunii martie 2022 și, în orice caz, până când va considera că faza de criză a pandemiei de coronavirus a fost depășită", scrie Agerpres.

Randamentele pentru obligațiunile guvernamentale germane cu maturitatea la 10 ani, un indicator de referință în zona euro, au scăzut după publicarea datelor la minus 0,33%.

Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2 CITEȘTE ȘI Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2

Investitorii pariază pe faptul că o redresare a economiei mondiale, sprijinită de măsurile masive de stimulare fiscală din SUA, va spori inflația. Îngrijorarea pentru zona euro este că vor crește costurile de finanțare mai mult decât poate suporta economia, care este afectată de ritmul lent al vaccinării și extinderea restricțiilor impuse pentru a stopa pandemia de coronavirus (COVID-19).

Recent, Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE, a afirmat recent că Banca Centrală Europeană este pregătită să majoreze programul său de obligațiuni, dacă va fi necesar.

2021 va fi probabil "un an al pandemiei", cu incertitudini ridicate și vulnerabilități extinse în rândul companiilor și gospodăriilor. Este necesară menținerea măsurilor monetare și fiscale pentru o perioadă extinsă de timp, a avertizat oficialul BCE, cerând guvernelor să se concentreze pe investiții, pentru a majora creșterea economiei.

Cum pot antreprenorii să își salveze firmele chiar de la faliment CITEȘTE ȘI Cum pot antreprenorii să își salveze firmele chiar de la faliment

Și Christine Lagarde, președintele BCE, a anunțat luna aceasta că Banca Centrală Europeană monitorizează atent recenta creștere a randamentelor obligațiunilor guvernamentale, un semn clar că autoritățile sunt îngrijorate de creșterea costurilor de finanțare.

"În cadrul indicatorilor cu ajutorul cărora monitorizăm dacă încă sunt favorabile condițiile de finanțare, sunt extrem de importante randamentele obligațiunilor guvernamentale. În consecință, Banca Centrală Europeană monitorizează atent evoluția pe termen mai lung a randamentelor", a declarat oficialul BCE.

Lagarde a reafirmat angajamentul BCE de a prezerva condițiile financiare favorabile în timpul pandemiei de coronavirus (COVID-19), prin toate mijloacele pe care le are la dispoziție instituția cu sediul la Frankfurt.

De la începutul anului, randamentele obligațiunilor din zona euro au crescut, după evoluții similare în SUA. Până acum, BCE a minimalizat aceste evoluții, apreciind că rămân favorabile condițiile financiare, iar randamentele nu sunt în mod necesar o măsură de referință.

Analiștii se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să intervină, prima dată verbal, apoi prin accelerarea achizițiilor de bonduri.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
obligatiuni
randamente