Rusia a abordat câteva țări din Asia pentru a le oferi posibile contracte de petrol pe termen lung cu un discount de până la 30%, a anunțat Bloomberg citând un oficial occidental.
Discuțiile ar putea reprezenta un indiciu că Rusia încearcă să evite discuțiile din G7 privind crearea unei excepții pentru iminentele sancțiuni UE impuse împotriva petrolului rusesc, a declarat oficialul pentru Bloomberg.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Sub presiunea sancțiunilor occidentale, Rusia exportă mai mult combustibil în Asia și spre alte piețe îndepărtate, conform datelor Refinitiv și ale traderilor, scrie Agerpres.
Uniunea Europeană și-a redus din martie importurile de produse petroliere rusești și a fost de acord cu o interzicere completă din februarie 2023. În august, exporturile de păcură din Rusia spre Țările de Jos și Estonia au scăzut la zero, de la 365.000 tone și, respectiv, 170.000 tone în iulie.
Livrările de combustibil spre Singapore din porturile rusești ar putea depăși luna aceasta 350.000 tone, după ce nu au existat livrări în iunie și iulie.
În iulie, Reuters anunța, citând surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, că UE ar putea interzice importul și tranzitul unor combustibili din Rusia cu șase luni înainte de data planificată.
Rusia și-a menținut poziția de cel mai mare furnizor de petrol al Chinei pentru a treia lună consecutiv în iulie, cumpărătorii chinezi sporind livrările la prețuri reduse și reducând achizițiile mai scumpe din țări ca Angola și Brazilia.
Sancțiunile occidentale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei au determinat mulți importatori de petrol să taie legăturile comerciale cu Moscova, astfel încât prețurile spot pentru țițeiul rusesc au scăzut semnificativ. În februarie, în urma întâlnirii dintre oficialii ruși și chinezi, cele două țări au anunțat că prietenia lor "nu are limite".
CITEȘTE ȘI TikTok lucrează la un flux de conținut localDatele Administrației Vămilor din China arată că importurile de petrol rusesc, inclusiv livrările prin conducta East Siberia Pacific Ocean (ESPO) și cele pe mare din porturile rusești, au totalizat 7,15 milioane de tone luna trecută, un avans de 7,6% față de anul trecut.
Totuși, livrările rusești în iulie, echivalentul a aproximativ 1,68 milioane de barili pe zi (bpd), sunt sub nivelul record din mai, de aproape două milioane bpd. China este cel mai mare cumpărător de petrol rusesc.