Refugiații ucraineni aduc Poloniei beneficii economice, pe lângă costuri

Refugiații ucraineni aduc Poloniei beneficii economice, pe lângă costuri
scris 18 mai 2022

Milioanele de refugiați ucraineni care au părăsit țara în urma invaziei Rusiei din 24 februarie au sporit costurile financiare pentru țările de la granița estică a UE care i-au preluat, dar cazul Poloniei arată că furnizarea de adăpost poate aduce și beneficii economice, transmite Bloomberg.

Polonia a suportat cea mai mare parte a costurilor, acceptând peste trei milioane de refugiați ucraineni din 24 februarie. Cum majoritatea lor - un grup format în principal din femei, copii și vârstnici - aveau puține obiecte personale, sosirea lor a ajutat la majorarea vânzărilor, de la încălțăminte la articole de băcănie, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Elogii în presa germană: România se autodepășește, face foarte multe pentru Ucraina. A primit 450.000 de refugiați, a livrat țării vecine păcură și alte bunuri. Puține reportaje despre ospitalitate CITEȘTE ȘI Elogii în presa germană: România se autodepășește, face foarte multe pentru Ucraina. A primit 450.000 de refugiați, a livrat țării vecine păcură și alte bunuri. Puține reportaje despre ospitalitate
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Aceste evoluții au contrabalansat alte dificultăți economice provocate de război și vor ajuta probabil Polonia să înregistreze o performanță mai bună în primul trimestru din acest an, conform unui studiu realizat de Bloomberg. Datele Eurostat arată că Polonia a înregistrat un avans al economiei de 9,1% în primul trimestru din 2022, comparativ cu perioada similară din 2021, fiind întrecută doar de Portugalia (11,9%).

"Deși fluxul de refugiați ucraineni în Polonia va avea ca rezultat costuri fiscale considerabile pe termen scurt, credem că impulsul pentru potențialul economic pe termen lung va compensa cu prisosință", a apreciat Mateusz Urban, economist la Oxford Economics.

Guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei, Adam Glapinski, a declarat că cererea din partea cumpărătorilor ucraineni a reprezentat aproape jumătate din recenta creștere a cheltuielilor de consum, sprijinind avansul economiei poloneze.

"Acești consumatori au propriile lor fonduri, aduse din Ucraina. De asemenea, ei primesc fonduri de la noi, pe care le cheltuie imediat, nu le economisesc, ci le cheltuie pe produsele de strictă necesitate", a explicat Glapinski.

Și alte țări din regiune se confruntă cu un flux de refugiați ucraineni, dar la un nivel mult mai redus decât în Polonia.

În România, ucrainenii au fost în martie cel mai mare grup de cumpărători străini pe baza plăților cu cardul, conform datelor Global Payments. Ei au cheltuit în martie 4,2 milioane lei (900.000 dolari) în aproape 34.000 de tranzacții, în special pe produse achiziționate din supermarketuri și farmacii. De asemenea, ei au plătit pentru combustibil, ulei de motor, îmbrăcăminte sau cazare, arată datele Global Payments.

Pe de altă parte, cererea din partea noilor consumatori și cheltuielile guvernamentale de urgență se adaugă presiunilor inflaționiste, deja ridicate în urma majorării prețurilor materiilor prime și a perturbărilor din lanțurile de aprovizionare.

Banca Centrală a Poloniei a majorat ratele dobânzilor în ultimele opt luni pentru a contracara creșterea inflației. În România, rata inflației este la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii.

Aceste evoluții au alimentat cererile pentru salarii mai ridicate în țări care se confruntă cu deficit de forță de muncă - un alt aspect al economiei unde fluxul de refugiați ucraineni ar putea ajuta la atenuarea deficitului.

Pawel Dobrowolski, economist șef la fondul polonez de investiții de stat PFR, estimează că deja 300.000 ucraineni și-au găsit de lucru în Polonia. Acesta "nu este un număr semnificativ pentru o economie de mărimea Poloniei", a apreciat Dobrowolski.

viewscnt
Afla mai multe despre
refugiati
polonia
ucraina