Prima centrală nucleară din Polonia

Prima centrală nucleară din Polonia
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 aug 2024

Polonia intenționează să aloce 4,6 miliarde de zloți (1,2 miliarde de dolari) în bugetul pe 2025, pentru a începe pregătirile pentru construcția primei centrale nucleare din această țară, transmite Bloomberg.

Polonia are nevoie atât de energie regenerabilă, cât și de energie nucleară pentru a reduce prețurile la electricitate, a declarat duminică ministrul Finanțelor, Andrzej Domanski, la un eveniment organizat la Olsztyn, nord-estul Poloniei, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
ANUNȚ Alte sute de blocuri din București rămân fără apă caldă CITEȘTE ȘI ANUNȚ Alte sute de blocuri din București rămân fără apă caldă
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Domanski a dezvăluit care vor fi cheltuielile inițiale pentru ceea ce ar urma să fie cea mai mare investiție făcută vreodată de Polonia, cu câteva zile înainte de reuniunea Cabinetului de la Varșovia, la care ar urma să fie aprobat proiectul de buget pentru anul următor.

La începutul acestei luni, Guvernul polonez a estimat că va trebui să asigure o finanțare de aproximativ 60 de miliarde de zloți pentru acest proiect în perioada 2025 – 2030, asta înainte de a obține finanțări suplimentare din partea SUA, care va furniza tehnologia pentru prima centrală nucleară poloneză. Planul autorităților de la Varșovia prognozează că centrala, amplasată pe malul Mării Baltice, va începe să funcționeze peste aproximativ 10 ani.

Centrala construită de grupul american Westinghouse la Choczewo, în apropiere de coasta Mării Baltice, ar urma să aibă trei reactoare nucleare, iar autoritățile de la Varșovia intenționează ca ulterior să selecteze o altă companie care să construiască alte trei reactoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
centrală nucleară
polonia