Mitsubishi, cel mai mare producător de turbine cu gaze, mizează pe explozia comenzilor grație Inteligenței Artificiale. Legătura între gaze și înmulțirea centrelor de date

Mitsubishi, cel mai mare producător de turbine cu gaze, mizează pe explozia comenzilor grație Inteligenței Artificiale. Legătura între gaze și înmulțirea centrelor de date
scris 23 oct 2024

Grupul japonez Mitsubishi Power estimează că clienții din întreaga lume vor comanda cu 50% mai multe turbine cu gaze pe an, până în 2026, comparativ cu ultimii 3 ani, unul din motive fiind și înmulțirea centrelor de date, transmite Bloomberg.

La nivel global, în fiecare an începând din 2024 și până în 2026, vor fi comandate echipamente capabile să producă 60 de Gigawați, comparativ cu o medie anuală de 40 de Gigawați între 2021 și 2023, a declarat Takao Tsukui, vicepreședinte pentru vânzări internaționale la Mitsubishi Power Ltd., cel mai mare producător de turbine cu gaze, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Mesaj intern trimis de McDonald’s angajaților după ce Trump a fost primit să servească clienții CITEȘTE ȘI VIDEO Mesaj intern trimis de McDonald’s angajaților după ce Trump a fost primit să servească clienții

Viteza cu care sunt construite centrele de date care stau în spatele Inteligenței Artificiale este „mult mai mare decât ceea ce ne așteptam și asta stă la baza unui anumit procent din această creștere”, a spus Takao Tsukui într-un interviu acordat marți.

Creșterea comenzilor pentru echipamente evidențiază o cerere globală puternică pentru gaze, care potrivit Agenției Internaționale a Energiei (IEA) ar urma să atingă un nivel record anul următor, iar Asia ar urma să fie principalul motor. Chiar dacă lumea își extinde capacitățile de producție a energiei regenerabile, nevoia de sisteme de stocare și de modernizare a rețelelor energetice face ca unii investitori să fie în continuare interesați de gaze naturale drept combustibil de tranziție.

Cu toate acestea, centrele de date ar urma să fie responsabile pentru o „parte relativ mică din creșterea totală de electricitate până în 2030” și în prezent sunt responsabile pentru „1% până la 1,3% din consumul total de electricitate”, a estimat IEA în ultimul său raport „World Energy Outlook” publicat luna aceasta.

Chiar dacă este neclar cum va evolua cererea de turbine de gaze după anul 2026, „există un bun potențial că gazele vor continua să crească”, a spus Tsukui. Există provocări în termeni de finanțare a proiectelor la nivel global în contextul persistenței inflației, în special în Asia, însă până acum niciun proiect nu a fost oprit numai din motive financiare, a adăugat reprezentantul Mitsubishi Power.

„Sunt super-optimist cu privire la turbinele cu gaze pentru că nu am avut un adevărat ciclu de investiții timp de 20 de ani” susține Per Lekander, fondatorul fondului speculativ Clean Energy Transition LLP. „Iarna ai o producție slabă de energie fotovoltaică și consum mare de electricitate, așa că ai nevoie de ceva care poate produce electricitate când nu suflă vântul și soarele nu strălucește, și aici intervin gazele naturale”, a adăugat Per Lekander.

viewscnt
Afla mai multe despre
mitsubishi power
ai