Lukoil nu mai livrează petrol Ungariei

Lukoil nu mai livrează petrol Ungariei
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 iul 2024

Ungaria și Rusia caută o soluție pentru ca grupul petrolier rus Lukoil PJSC să poată relua livrările de petrol către Ungaria, odată cu intrarea în vigoare a unor sancțiuni mai dure vizând compania rusească în Ucraina, transmite Bloomberg.

Luna trecută, Ucraina a decis să înăsprească sancțiunile impuse Lukoil, interzicând practic companiei petroliere rusești să mai utilizeze Ucraina ca țară de tranzit pentru produsele sale.

Urmărește-ne și pe Google News
ANAT solicită statului român să combată mult mai serios turismul \'\'la negru\'\' CITEȘTE ȘI ANAT solicită statului român să combată mult mai serios turismul ''la negru''

Compania energetică ungară Mol și firma petrolieră rusească Lukoil lucrează la găsirea unei soluții, a declarat marți seara ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, la finalul unei întâlniri cu omologul rus Sergei Lavrov, pe marginea unei reuniuni ONU la New York, scrie Agerpres.

"Există în prezent o situație legală în Ucraina pe baza căreia Lukoil nu mai face în prezent livrări către Ungaria", a spus Szijjarto, fără a oferi detalii cu privire la care sunt motivele care au stat la baza acestei opriri. "Acum lucrăm la o soluție legală", a adăugat Szijjarto.

Lukoil este una dintre firmele rusești care furnizează petrol Ungariei via ramura sudică a conductei Drujba, care trece prin Ucraina. În prezent, grupul energetic ungar MOL se bazează pe livrările rusești pentru două treimi din necesarul său de țiței, însă estimează că, începând din 2025, va putea să le înlocuiască complet cu petrol din alte surse.

Ungaria și-a intensificat legăturile energetice cu Rusia, chiar și după invazia rusească din Ucraina, semnând mai multe acorduri pentru creșterea livrărilor de gaze naturale, după ce premierul Viktor Orban a obținut o scutire de la sancțiunile UE cu privire la energie. Guvernul de la Budapesta a reușit să recupereze aproape totalitatea profiturilor excepționale realizate de grupul petrolier Mol grație unei taxe speciale destinate să acopere găurile din buget.

viewscnt
Afla mai multe despre
lukoil
petrol