Peste jumătate din întreprinderile mici și mijlocii (IMM) active în cele mai mari cinci economii europene se tem că vor intra în faliment în următorul an dacă veniturile nu se redresează, potrivit unui nou sondaj, care evidențiază impactul pandemiei de coronavirus asupra micilor afaceriști.
De ce anume mai au nevoie și firmele în România în actualul context, cum trebuie calibrat bugetul pentru a funcționa în pandemie, ce soluții rapide de finanțare sunt la îndemână, la ce bănci poți apela și când, ce noi programe sunt pregătite de autorități și cum pot fi folosite eficient cele existente va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro - IMM-urile în criză, pentru care detalii pot fi aflate AICI. Conferința, organizată cu sprijinul UniCredit Bank ca partener principal și ROCA Investments, va fi transmisă în direct pe site-ul profit.ro, pe pagina de Facebook Profit.ro, ca și de către postul de televiziune Profit TV
Una din cinci companii din Italia și Franța estimează că va fi nevoită să depună cerere de insolvență în mai puțin de șase luni, arată un sondaj realizat de McKinsey & Co. în rândul a 2.200 de IMM-uri din Germania, Marea Britanie, Italia, Franța și Spania.
IMM-urile reprezintă o componentă importantă a economiilor europene, furnizând peste două treimi din locurile de muncă și mai mult de jumătate din valoarea adăugată.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit sondajului citat de Bloomberg, pandemia a lovit puternic companiile mici și mijlocii din Europa, 70% dintre respondenți declarând că le-au scăzut veniturile. Una din cinci companii s-a arătat îngrijorată de perspectiva intrării în incapacitate de plată, cu concedierea subsecventă a angajaților, în timp ce aproape o treime se tem că vor trebui să renunțe la investițiile pentru creșterea afacerilor.
“În ansamblu, peste jumătate din companii estimează că nu vor putea supraviețui mai mult de 12 luni, în pofida faptului că au beneficiat deja de diferitele forme de asistență guvernamentală menite să le atenueze dificultățile financiare, cum ar fi scutiri fiscale sau plățile către personalul trimis în șomaj tehnic”, se arată în raport.
Există puțin optimism în rândul IMM-urilor, majoritatea considerând că situația economică este slabă sau foarte slabă și că nu își vor mai putea îndeplini obligațiile de plată în absența unor noi stimuli financiari și fiscali.