Grupul alimentar american Mondelez, producătorul Toblerone și Milka, investește în Celleste Bio, start-up care obține boabe de cacao în laborator

Grupul alimentar american Mondelez, producătorul Toblerone și Milka, investește în Celleste Bio, start-up care obține boabe de cacao în laborator
scris vineri, 09:00

Grupul alimentar american Mondelez, producătorul ciocolatei Toblerone și Milka, a decis să investească mai mulți bani în boabele de cacao realizate în laborator pe bază de celule, investiția făcând parte din eforturile companiei de a răspunde la lipsa de predictibilitate a costurilor și livrărilor de boabe de cacao, transmite Bloomberg.

Este pentru a doua oară când Mondelez investește în Celleste Bio, un start-up din Israel care ia culturi de celule din boabe de cacao pe care le crește în laborator și produce pudră și unt de cacao, materia primă din care se fabrică ciocolata. Mondelez, care a făcut investiția via divizia sa SnackFutures Ventures, nu a dorit să dezvăluie care este participația sa la Celleste Bio, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Averea lui Elon Musk atinge un nou record CITEȘTE ȘI Averea lui Elon Musk atinge un nou record

"De la prima investiție din 2022, echipa de la Celleste și-a dovedit capacitățile științifice și locul de pe piață. Acum a venit timpul să ne concentrăm pe extinderea producției", a spus Richie Gray, director global la SnackFutures Ventures, divizie care identifică și investește în firmele care pot ajuta Mondelez să crească. Ciocolata este o prioritate de investiții și Mondelez analizează modalitățile prin care poate crește oferta de cacao pe termen lung, a adăugat Gray.

Prețurile la cacao rămân la un nivel apropiat de maximul istoric, din cauză că recoltele din Vestul Africii au fost afectate de fenomenele meteo extreme și dăunători. În prezent, la bursa de la New York cotațiile futures la tona de cacao se situează la aproximativ 9.000 de dolari, dublu față de nivelul la care erau în urmă cu un an. Vârful absolut de aproape 12.000 de dolari tona a fost atins în luna aprilie a acestui an.

Producătorii de ciocolată au început să caute alternative, de la diversificarea portofoliilor de produse și până la oferirea de batoane de ciocolată cu alte arome decât cele tradiționale.

Portugalia - cea mai călduroasă lună noiembrie din istorie. Incendiile au distrus aproape 140.000 hectare vegetație CITEȘTE ȘI Portugalia - cea mai călduroasă lună noiembrie din istorie. Incendiile au distrus aproape 140.000 hectare vegetație

În timp ce încercările de a produce carne în laborator pe bază de celule au fost afectate de probleme tehnice și financiare, directorul general de la Celleste, Michal Beressi Golomb spune că celulele de plante sunt mult mai ușor, și mai ieftin, de cultivat în laborator.

Spre deosebire de producătorii de ciocolată alternativă care se bazează pe ingrediente care înlocuiesc boabele de cacao, startup-ul din Israel spune că produsele sale sunt identice cu boabele naturale de cacao, numai că acestea cresc în bioreactoare și nu în arbori.

Michal Beressi Golomb se așteaptă ca primul unt de cacao al Celleste să apară pe piață în 2027, pentru ca la scurt timp după să apară și pudra de cacao, firma având intenția de a oferi ambele produse la același preț ca și ingredientele convenționale.

Golomb se așteaptă ca cea mai mare parte a obstacolelor să fie pe partea de reglementare. Chiar dacă produsele firmei vor fi identice cu ceea ce este disponibil în prezent, noua modalitate de a crește boabe de cacao are nevoie de aprobarea autorităților de reglementare de pe diferite piețe, inclusiv SUA și Uniunea Europeană. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cacao
mondelez
laborator