Grecia face progrese mai rapide decât se estima privind renunțarea la centralele energetice pe bază de cărbune, Guvernul premierului Kyriakos Mitsotakis accelerând eforturile de a combate efectele schimbărilor climatice.
„Am spus că o vom face până în 2028. Cred că va fi posibil să o facem până în 2025, ” a declarat Mitsotakis, într-un interviu acordat Bloomberg TV.
Premierul elen a cerut aliaților europeni să-și intensifice eforturile de a combate efectele schimbărilor climatice, după ce temperaturile record din timpul verii au provocat o serie de incendii în țară, afectând semnificativ pădurile, suprafața agricolă și zonele locuite, scrie Agerpres.
Acum, continent se confruntă cu o creștere a prețurilor energiei, existând pericoll ca firmele și gospodăriile să nu-și poată plăti facturile la utilități.
După ce Grecia a îmbunătățit estimările de creștere a economiei în acest an la 5,9%, PIB-ul ajungând la nivelul de dinaintea pandemiei, premierul a indicat că ținta s-ar putea dovedi prea conservatoare. „Aceasta ar putea fi o prognoză pesimistă”, a declarat Mitsotakis.
Subvenții pentru facturile de energie
Săptămâna trecută, Guvernul de la Atena a anunțat că va oferi subvenții pentru majoritatea gospodăriilor până la finele anului, în ideea de a face mai accesibile costurile la energie, pe fondul creșterii prețurilor la gaze naturale.
CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redusAcest mecanism de sprijin finanțat de guvern, cu un cost estimat la 150 milioane de euro, va include o subvenție de 9 euro pentru primii 300 de kilowați oră consumați în fiecare lună de gospodăriile grecești, a precizat Kostas Skrekas, adăugând că schema va acoperi aproximativ 70% din gospodării.
De asemenea, principala companie de utilități din Grecia, Public Power Corp. (PPC), firmă care este deținută de stat în proporție de 51%, va oferi și ea reduceri mai mari de prețuri gospodăriilor pentru a le ajuta să facă față majorării facturilor.
Prețurile europene de referință la gaze naturale au crescut cu peste 250% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia și a întreruperilor, ceea ce a dus și la creșterea costurilor angro la electricitate.