Grâul și porumbul s-au scumpit, atacul Rusiei pune în pericol livrările Ucrainei

Grâul și porumbul s-au scumpit, atacul Rusiei pune în pericol livrările Ucrainei
scris 24 feb 2022

Creșterile înregistrate joi de prețul grâului și porumbului au atins nivelul maxim permis la bursa de cereale de la Chicago, după ce atacul Rusiei asupra Ucrainei au pus sub semnul întrebării livrările unui important furnizor mondial de cereale, transmite Bloomberg.

Cotațiile futures la ambele cereale s-au apreciat cu peste 5% fiind blocate la limita maximă de apreciere timp de peste o oră. Grâul este la cel mai ridicat nivel de după 2012 iar cotațiile la oleaginoase sunt și ele în creștere, ceea ce alimentează îngrijorările că vor stimula și mai mult inflația globală a produselor alimentare, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

În jurul orei 8:26 a.m. GMT, la Chicago Board of Trade prețul grâului era în creștere cu 5,7%, până la 9,3475 dolari per bushel, fiind blocat la maximumul de 50 de cenți peste prețul înregistrat la închiderea ședinței precedente.

Ucraina și Rusia sunt responsabile pentru mai mult de un sfert din comerțul mondial cu grâu, o cincime din vânzările mondiale de porumb și 80% din exporturile de ulei de floarea soarelui.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat joi, într-o alocuțiune televizată surpriză, o operațiune militară în Ucraina pentru a-i apăra pe separatiștii din estul țării, declanșând cea mai gravă criză de securitate cu care s-a confruntat Europa în ultimele decenii. Potrivit Itar Tass, Rusia a suspendat, până la noi ordine, circulația navelor comerciale în Marea Azov, pe unde sunt exportate o parte din cerealele Ucrainei. Continuă însă operațiunile la porturile din Marea Neagră.

"Piețele au intrat în panică în această dimineață", subliniază firma franceză de consultanță Agritel.

Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație CITEȘTE ȘI Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație

Marii importatori de cereale sunt deosebit de vulnerabili, în condițiile în care Ucraina și Rusia aprovizionează foarte multe țări din Asia, Orientul Mijlociu și Africa. Atenția piețelor se va îndrepta spre o licitație de achiziționare de grâu care ar urma să fie organizată joi în Egipt, cel mai mare importator mondial. Agritel precizează că până acum Egiptul a fost inundat cu oferte de grâu provenit din bazinul Mării Negre însă în contextul actual este neclar care sunt furnizorii care vor mai participa la licitația de joi.

Pe lângă criza din Ucraina, situația este agravată de seceta din America de Sud care a înrăutățit perspectivele privind livrările de soia boabe, cotațiile futures ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani. Cotațiile la ulei de palmier sunt și ele la maxime istorice din cauza deficitului de mână de lucru care limitează producția în Malayezia, unul din principalii producători.

Toate aceste creșteri ar putea să se repercuteze asupra prețurilor la raft, deoarece o gamă largă de produse de la paste până la ciocolată vor deveni mai scumpe, afectând și mai mult bugetele gospodăriilor. Aceasta în condițiile în care în luna ianuarie un indicator al prețurilor mondiale la alimente calculat de Națiunile Unite s-a apropiat de un nivel record. 

viewscnt
Afla mai multe despre
grau
porumb