Prețul obligațiunilor și acțiunile italiene au scăzut după ce Mario Draghi a demisionat din funcția de prim-ministru al țării, pregătind terenul pentru alegeri anticipate și amenințând să declanșeze o nouă fază de turbulențe pentru datoria națiunii.
Cea mai recentă criză politică nu creează incertitudine doar pentru Italia, scrie Bloomberg. Criza sporește presiunea asupra Băncii Centrale Europene (BCE), care se află la doar câteva ore distanță de anunțarea unui nou program de achiziționare de obligațiuni menit să protejeze țări precum Italia de speculațiile de pe piață.
UPDATE Vezi aici decizia BCE
BCE a fost nevoită să conceapă un astfel de instrument în timp ce se pregătește să majoreze ratele dobânzilor pentru prima dată în mai mult de un deceniu.
CITEȘTE ȘI Haosul din turism - Ce l-a provocatReacția investitorilor la veștile din Italia a fost clară, randamentul obligațiunilor pe 10 ani crescând cu până la 21 de puncte de bază, la 3,6%, cel mai ridicat nivel din iunie. Spread-ul față de obligațiunile germane echivalente a crescut la 233 de puncte de bază. Citi estimează că diferența va ajunge la 250 până la 275 de puncte de bază în cazul unor alegeri.
Principalul indice bursier de la Milano, FTSE MIB, se deprecia cu circa 2% în jurul prânzului, după ce anterior s-a corectat cu până la 2,6%.
Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 consemna un recul modest la ora menționată, de 0,3%.
"Nu este o zi bună pentru a investi în Italia", a declarat Sebastien Galy, senior macro strategist la Nordea Asset Management.
Haosul politic din Italia ar putea "înmuia mâna BCE" atunci când vine vorba de majorarea ratelor, a comentat și Ipek Ozkardeskaya, analist senior la Swissquote Bank.
Traderii au început să reducă pariurile privind amploarea majorării înainte de decizie, șansele unei creșteri de 50 de puncte de bază scăzând la mai puțin de 50%.
În ultimele zile, s-au acumulat speculații potrivit cărora BCE ar putea oferi o majorare de jumătate de punct, dublu față de ceea ce au indicat anterior factorii de decizie.