Germanii încă țin miliarde de mărci „la saltea”, la 20 de ani după adoptarea euro

Germanii încă țin miliarde de mărci „la saltea”, la 20 de ani după adoptarea euro
scris 27 dec 2021

La două decenii după tipărirea și distribuirea primilor euro în Uniunea Europeană, numerar în valoare de miliarde de mărci și alte bancnote ale monedelor naționale ale statelor care au adoptat moneda unică încă nu au fost transformate în noua bancnotă a blocului comunitar, relatează Bloomberg.

Valoarea totală a fostelor monede naționale care încă pot fi schimbate la băncile centrale ale statelor ce au aderat la zona euro se ridică la 8,5 miliarde de euro, potrivit calculelor efectuate de jurnaliștii agenției Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă CITEȘTE ȘI Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Însă câți bani încă pot fi schimbați în mod real nu este clar, motivele pentru care ei nu au fost convertiți încă fiind la fel de evazive, scrie Hotnews.ro.

Printre explicațiile posibile se numără faptul că unele persoane ar fi uitat de economiile ținute „la saltea” sau că altele au vrut să păstreze banii ca o amintire dintr-o altă eră.

Ceea ce se știe însă este că marea majoritate acestor bani se află în Germania, țară în care populația rămâne adepta tranzacțiilor în numerar și în care banca centrală, Bundesbank-ul, a anunțat că va continua să schimbe mărcile germane în euro pentru o perioadă nelimitată de timp.

Planuri pentru un euro digital

Însă alte state nu sunt la fel de răbdătoare: Franța, Spania și Italia nu mai schimbă banii vechi.

Portugalia la rândul ei a sistat schimbarea monedelor escudo și va sista și convertirea bancnotelor din luna februarie a anului viitor.

Euro a fost introdus pentru prima dată pe 1 ianuarie 2002, la trei ani după conceperea monedei unice.

Inițial el a fost folosit de cele 12 state membre ale zonei euro, Cipru, Estona și alte țări adoptându-l ulterior.

Banca Central Europeană a anunțat anul acesta că a început să lucreze la proiectarea unor noi modele pentru euro care urmează să fie lansate din 2024.

Instituția face de asemenea planuri pentru adoptarea unui euro digital până la sfârșitul deceniului. Unii speră însă ca Banca Central Europeană să se miște mai rapid, dată fiind po
viewscnt
Afla mai multe despre
marci
germani