Șeful Fondului suveran de investiții al Norvegiei, Nicolai Tangen, a declarat că se așteaptă la o perioadă îndelungată de slăbiciune pe piețele financiare și a avertizat că inflația ar putea fi în viitor cea mai semnificativă dificultate, transmite Bloomberg.
După ce a realizat timp de un sfert de secol un randament general al investițiilor de 6%, Fondul suveran de investiții al Norvegiei se pregătește acum "de un deceniu de randamente mai scăzute", a explicat Tangen într-un interviu acordat publicației germane Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Am putea ajunge chiar la randamente negative. Trebuie doar să acceptăm asta. Viitorul va fi mai puțin atractiv pentru nou decât trecutul", a avertizat oficialul norvegian.
Acesta a apreciat că "cea mai mare problemă potențială" pentru Fondul suveran de investiții al Norvegiei este inflația și a estimat că majorarea prețurilor "ar putea avea consecințe mult mai severe decât se presupune în prezent".
"Văd inflația peste tot: la transportul de mărfuri, la prețurile metalelor și ale alimentelor, în costurile construcțiilor, și, gradual, în salarii. Ca investitori pe termen lung, nu avem prea multe opțiuni, nu ne putem ascunde de inflație", a avertizat Tangen.
La 30 iunie 2021, din valoarea totală a fondului, 72,4% era investită în acțiuni, 2,4% în imobiliare și 25,1% în obligațiuni. În aprilie, Fondul suveran de investiții al Norvegiei a anunțat că a făcut prima sa investiție directă într-un proiect de energie regenerabilă, care reprezintă o nouă clasă de active pentru acest fond.
Înființat în 1996, Fondul suveran de investiții al Norvegiei este cel mai mare fond de acest fel din lume, în condițiile în care deține active de aproximativ 1.400 miliarde de dolari.
Transformat în 1998 în Fond suveran de investiții, el investește veniturile generate de Norvegia din producția de petrol și gaze în obligațiuni, acțiuni, proprietăți imobiliare și proiecte de energie regenerabilă.
În perioada 2020-2022, Fondul vrea să să investească aproximativ 100 de miliarde de coroane norvegiene (12 miliarde de dolari) în proiecte din domeniul energiilor regenerabile, precum parcuri eoliene și fotovoltaice, și va analiza în primul rând America de Nord și Europa.