Vremea neobișnuit de caldă din timpul iernii a redus cererea pentru gaze naturale într-un moment în care noi livrări de gaze lichefiate intră pe piață iar acest fenomen, cumulat cu creșterea costurilor pentru certificatele de poluare, îi determină pe producătorii de electricitate din Europa să renunțe la cărbune în favoarea gazelor naturale, transmite Bloomberg.
Această tranziție este salutată de decidenți, în frunte cu cancelarul german Angela Merkel, care caută modalități prin care să accelereze închiderea de termocentrale. Ambiția acestora este să mențină producția de electricitate dar și să își atingă țintele ambițioase prevăzute în acordul de la Paris privind schimbările climatice. Un preț mai mic la gaze naturale este un factor pozitiv în acest proces, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Decidenții din Europa sunt fericiți acum cu un preț atât de scăzut al gazelor naturale. Acesta face renunțarea la cărbune mai ușoară decât se preconiza", susține Ewout Eijkelenboom, consultant la firma olandeză Kyos Energy Consulting.
Scăderea prețului la gaze naturale este un fenomen global. Producția de gaze naturale lichefiate a atins un nivel record, ceea ce duce la reducerea prețurilor în SUA și Asia. La rândul său, acest fenomen a condus la scăderea prețurilor la electricitate în Europa.
Prețul de referință la gaze pe piața din Amsterdam a atins săptămâna trecută cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani din cauza supraofertei mondiale. Prețurile pentru vara care va veni sunt la cel mai scăzut nivel de după 2007. Acest fenomen este cu atât mai remarcabil ținând cont de faptul că s-au înregistrat în timpul iernii, o perioadă în care cererea de gaze atinge nivelul maxim.
Cu toate acestea, analiștii intervievați de Bloomberg se așteaptă ca, până în luna iunie, prețurile pentru contractele futures cu livrare în luna următoare să scadă cu peste 10%, până la 9,40 euro pentru un Megawatt-oră, urmând să ajungă până la 14 euro la finele anului. Este vorba de un nivel de preț cu mult sub vârful de 23 de euro înregistrat anul trecut. La acest nivel de preț este mai atractiv să pui în funcțiune centrale pe gaze naturale decât termocentrale pe cărbune.