Fondul suveran de investiții al Norvegiei, profit de 138 miliarde de dolari în primul semestru

Fondul suveran de investiții al Norvegiei, profit de 138 miliarde de dolari în primul semestru
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 aug 2024

Fondul suveran de investiții al Norvegiei, cel mai mare din lume în condițiile în care deține active de peste 1.700 miliarde de dolari, a raportat un profit de 1.480 de miliarde de coroane norvegiene (138 miliarde de dolari) pentru primul semestru al acestui an, impulsionat de avansul piețelor bursiere globale, transmit agențiile Bloomberg și Reuters.

În perioada ianuarie-iunie 2024, randamentul general al investițiilor fondului a fost unul de 8,6%, în timp ce investițiile în acțiuni au avut un randament de 12,5%.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Metrorex lansează un site dedicat pentru lucrările spre Aeroportul Otopeni. Unde a ajuns acum CITEȘTE ȘI FOTO Metrorex lansează un site dedicat pentru lucrările spre Aeroportul Otopeni. Unde a ajuns acum
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

„În primul semestru din 2024, investițiile în acțiuni au generat un profit solid. Rezultatul a fost determinat în principal de avansul cotațiilor companiilor de tehnologie, pe fondul majorării cererii pentru noi soluții în inteligența artificială (AI)”, a afirmat directorul general Nicolai Tangen.

După expansiunea din perioada ianuarie-iunie 2024, piețele bursiere globale au scăzut în ultimele săptămâni. Perspectivele privind reducerea dobânzii de către Rezerva Federală a SUA (Fed), rezultatele financiare mixte ale companiilor de tehnologie, cum ar fi Amazon.com, Microsoft Corp și Alphabet Inc au sporit volatilitatea, scrie Agerpres.

Cea mai valoroasă participație într-o companie a Fondului este cea deținută la Microsoft, unde are acțiuni în valoare de 453,8 miliarde de coroane norvegiene, urmată de participația deținută la Apple, de 390,8 miliarde de coroane norvegiene, și NVIDIA, de 377 miliarde de coroane norvegiene.

Fondul colectează veniturile generate de statul norvegian din producția de petrol și gaze, pe care le investește în acțiuni, obligațiuni, proprietăți imobiliare și proiecte regenerabile din străinatate. În 2024, 72,1% din activele fondului erau investite în acțiuni, 26% în instrumente cu venit fix, 1,8% în imobiliare și 0,1% în infrastructuri din domeniul energiilor regenerabile.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul suveran de investiții al norvegiei
profit