Europenii mănâncă mai puțină carne, iar supraoferta se acumulează

Europenii mănâncă mai puțină carne, iar supraoferta se acumulează
scris 26 mai 2020

În timp ce SUA se confruntă cu probleme în aprovizionarea cu carne din cauza pandemiei de coronavirus care a impus închiderea abatoarelor, Europa se confruntă cu un surplus de carne ca urmare a preocupărilor privind sănătatea și impactul asupra mediului, la care s-au adăugat închiderea restaurantelor, anularea festivalurilor și meciurilor de fotbal, transmite Bloomberg.

Mesele în orașe sunt cruciale pentru industria cărnii, iar evenimente precum festivalul Oktoberfest și piețele de Crăciun sunt responsabile pentru jumătate din cei aproape șapte milioane de cârnați pe care angrosistului britanic The Sausage Man îi vinde în fiecare an, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Din cauza colapsului pieței berii, orzul de calitate riscă să ajungă nutreț pentru animale CITEȘTE ȘI Din cauza colapsului pieței berii, orzul de calitate riscă să ajungă nutreț pentru animale

Departamentul american al Agriculturii (USDA) estimează că în acest an cererea de carne de porc în Uniunea Europeană va scădea cu 0,6% până la 20,3 milioane tone, cea mai scăzută valoare din ultimii șapte ani, iar consumul de carne de vită și pasăre va coborâ la cel mai scăzut nivel din ultimii ani.

"Sperăm și așteptăm pentru o redeschidere în Europa astfel încât oamenii să poată merge să ia masa în oraș. Vindem în continuare mai mult în retail.Dar asta nu a recuperat pierderile din sectorul de food-service", a subliniat Jais Valeur, directorul general de la Danish Crown Group, cel mai mare procesator de carne din Europa.

Deși există o cerere bună pentru carne tocată, care să fie gătită acasă, vânzările pe segmentul high-end sunt modeste. În special pentru carnea de vită, bucățile de calitate se acumulează în congelatoare, ceea ce înseamnă că supra-oferta ar putea dura și după ce carantina se va încheia.

Pandemia de Covid-19 a lovit sectorul cărnii într-un moment în care unii consumatori mănâncă mai puțină carne ca urmare a preocupărilor cu privire la contribuția sectorului la despădurire și emisiile de CO2 iar dietele vegane devin din ce în ce mai populare. 

Argentina, un mare exportator mondial de carne de vită, a văzut cum livrările de produse de calitate spre Europa au scăzut din cauză că restaurantele, unii din cei mai importanți clienți, au fost închise.

Prețurile la carnea de porc în Europa, care au fost stimulate de creșterea exporturilor către China, au început acum să scadă, astfel că prețurile la carcasa de porc în Franța și Germania sunt la cel mai redus nivel din ultimele 12 luni. Lucrurile au devenit atât de rele încât UE a propus să ajute la finanțarea depozitării produselor precum carnea de vită și miel pentru a ajuta piața.

viewscnt
Afla mai multe despre
carne
coronavirus
abatoare