Virusul pestei porcine africane în gospodării se extinde în Europa de Est deoarece regiunea nu reușește să țină sub control epidemia care afectează de mult timp gospodăriile și fermele unde se cresc porci, se arată într-o analiză realizată de Blooomberg.
Conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății Animalelor (OIE), Serbia a raportat luni primele cazuri suspecte de pestă porcină africană, la doar câteva săptămâni după ce Slovacia a descoperit focare în gospodării. Există de asemenea "o creștere distinctă" a cazurilor raportate în fermele de porci din statele deja afectate, inclusiv România, Polonia și Bulgaria, arată datele Guvernului britanic, potrvit Agerpres.
Europa de Est se luptă să țină sub control virusul de când s-a răspândit prima dată din Rusia, în 2014. Deși cele mai multe din țările afectate din regiune nu cresc porci pe scară industrială, ele rămân în apropierea marilor exportatori.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În cea mai mare parte a Europei Occidentale nu s-au înregistrat cazuri de pestă porcină africană, cu excepția porcilor mistreți din Belgia la care s-a detectat virusul în 2018. Astfel, regiunea a reușit să rămână un exportator de top, beneficiind de lipsa cărnii de porc pe plan global. În primele cinci luni din acest an, livrările UE spre China au urcat cu 43%.
România a raportat 746 de focare, pe mai mult din jumătate din suprafața țării, de la 581 la începutul lunii august. În Polonia, al patrulea producător de carne de porc din UE, cazurile s-au înmulțit, inclusiv la o fermă cu 9.400 de porci, arată cele mai recente date ale OIE.
Săptămâna trecută, Comisia Europeană a avertizat că extinderea epidemiei de pestă porcină africană în Bulgaria, care amenință industria locală a cărnii de porc, este foarte îngrijorătoare.
CITEȘTE ȘI VIDEO Incendiu puternic la clubul Bamboo din MamaiaUna din cele mai sărace țări din UE, Bulgaria a raportat peste 30 de focare de pestă porcină africană la ferme mari sau în gospodării. Deja au fost sacrificați aproximativ 130.000 de porci.
Conform presei bulgare, sacrificarea porcilor de la trei crescătorii din districtul Ruse din Bulgaria va însemna pierderea a 20% din porcii crescuți în scopuri industriale, iar pentru industria bulgară a cărnii de porc pierderile sunt estimate la milioane de leva.
Unii experți afirmă că Bulgaria ar putea să-și piardă întregul sector de creștere a porcilor și să fie nevoită să sacrifice aproximativ 600.000 de porci din cauza pestei porcine africane.