Economia Marii Britanii s-a contractat în al doilea trimestru pentru prima oară începând cu anul 2012, relevă datele oficiale publicate vineri.
Produsul intern brut a scăzut cu 0,2%, după un avans de 0,5% în primele trei luni ale anului. Economiștii estimau stagnarea PIB în al doilea trimestru, scrie Bloomberg. În ritm anual, economia a avansat cu 1,2% în trimestrul al doilea, sub creșterea de 1,8% consemnată în perioada similară din 2018.
Lira sterlină s-a depreciat cu 0,21% față de dolar după publicarea datelor, tranzacționându-se la 1,2107 unități.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Evoluția negativă din al doilea trimestru a fost generată de scăderea stocurilor companiilor cu 4,4 miliarde de lire (5,3 miliarde dolari), cu un impact de -2,15% la formarea PIB, precum și de o serie de întreruperi în producția auto, în condițiile în care multe companii și-au închis fabricile pentru mentenanța anuală în aprilie, când Marea Britanie trebuia să iasă inițial din UE, cu scopul de a evita o eventuală întrerupere în lanțul de aprovizionare.
Producția din sectorul manufacturier, care a crescut puternic în primul trimestru, a scăzut cu 2,3% în perioada aprilie-iunie, cel mai mare declin trimestrial începând cu anul 2009.
Sunt primele datele privind evoluția PIB publicate de la desemnarea lui Boris Johnson în funcția de premier al Marii Britanii. Johnson, un susținător vocal al ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, s-a angajat să livreze Brexitul în octombrie, “cu sau fără” semnarea unui acord de retragere.
În timp ce economiștii estimează o ușoară revenire a economiei în al treilea trimestru, perspectivele de creștere rămân modeste, în condițiile în care incertitudinile privind Brexitul persistă, iar economia globală dă semne de încetinire, pe fondul conflictului comercial dintre SUA și China.