Creșterea salariilor în zona euro a încetinit

Creșterea salariilor în zona euro a încetinit
scris 21 feb 2024

Salariul negociat în zona euro a crescut cu 4,5% la finalul lui 2023, arată datele publicate marți de Banca Centrală Europeană, atenuând temerile că majorarea salariilor ar putea susține o rată a inflației peste ținta BCE de 2%, transmite Bloomberg.

Deși încă ridicată, creșterea salarială din trimestrul patru încetinește față de nivelul record din zona euro, de 4,7%, înregistrat în perioada iulie-septembrie 2023, arată indicatorul BCE privind salariul negociat. Datele erau așteptate cu interes, ținând cont că ar putea reprezenta unul dintre factorii cheie luați în calcul în cazul reducerii dobânzilor, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ FOTO Comisia Europeană aprobă fuziunea Orange-Masmovil cu condiția vânzării unor active către Digi, operatorul cu cea mai rapidă creștere în Spania CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Comisia Europeană aprobă fuziunea Orange-Masmovil cu condiția vânzării unor active către Digi, operatorul cu cea mai rapidă creștere în Spania
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Alți analiști estimează că o reducere a dobânzilor ar putea avea loc cel mai devreme după luna mai, când vor fi publicate datele referitoare la salariul negociat în primul trimestru din 2024.

"Această încetinire a creșterii salariilor la finalul lui 2023 ar trebuie să aducă o anume ușurare că nu se va resimți o spirală a salariilor și prețurilor în zona euro. dar cu siguranță BCE vrea să aștepte datele privind salariul negociat în primul trimestru din 2024 înainte de a decide reducerea dobânzilor", a apreciat Carsten Brzeski, de la ING.

Și președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat săptămâna trecută că salariile "vor stimula evoluția inflației în următoarele trimestre" și a avertizat contra "deciziilor pripite" de relaxare a politicii monetare fără siguranța că rata inflației se îndreaptă spre ținta BCE, de 2%.

BCE previziona în decembrie un declin al creșterii salariilor nominale la 3,3% în 2026, de la 5,3% în 2023.

Și Klaas Knot, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, susține că Banca Centrală Europeană va trebui să vadă dovada încetinirii salariilor în zona euro, înainte ca ratele dobânzilor să poată fi reduse.

"Avem acum perspective credibile privind revenirea inflației la 2% în 2025. Singura piesă care lipsește este convingerea că avansul salariilor se adaptează la inflația mai scăzută", a declarat recent Knot, care este și guvernatorul Băncii Centrale din Țările de Jos.

Acesta a explicat că de îndată ce se așează piesele puzzle-ului, BCE va putea reduce ușor dobânzile. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
salariu