Credit Suisse - Prima reacție după prăbușirea acțiunilor

Credit Suisse - Prima reacție după prăbușirea acțiunilor
scris 15 mar 2023

Președintele grupului bancar elvețian Credit Suisse Group AG, Axel Lehmann, a declarat că un ajutor din partea Guvernului "nu este un subiect" pentru banca pe care o conduce, într-un moment în care aceasta încearcă să recâștige încrederea clienților, investitorilor și organismelor de reglementare, după o serie de greșeli, transmite Bloomberg.

Luând cuvântul la o conferință organizată în Arabia Saudită, Axel Lehmann a subliniat că nu este corect să fie făcute comparații între problemele de la Credit Suisse și falimentul băncii americane Silicon Valley Bank, în special având în vedere că cele două bănci sunt reglementate în mod diferit, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Autoritățile promit - Fără cozi în trafic la pasajul rutier Drajna. Când va fi gata CITEȘTE ȘI FOTO Autoritățile promit - Fără cozi în trafic la pasajul rutier Drajna. Când va fi gata

Comentariile lui Lehmann vin după ce principalul acționar de la Credit Suisse, Banca Națională din Arabia Saudită, a anunțat că nu va cumpăra noi acțiuni la banca elvețiană din motive ce țin de reglementare. Aceasta a dus la prăbușirea acțiunilor Credit Suisse cu 25%, în timp ce costul asigurării obligațiunilor sale împotriva unui default pe termen mediu s-a apropiat de un nivel care în mod normal semnalează o îngrijorare serioasă în rândul investitorilor.

Banca Națională din Arabia Saudită, care la rândul său este deținută în proporție de 37% de fondul suveran de investiții din Arabia Saudită, a devenit anul trecut cel mai mare acționar la Credit Suisse, după ce a preluat o participație de 9,9% la banca elvețiană pentru 1,4 miliarde de franci. Între timp, valoarea acestei participații s-a redus cu peste 500 de milioane de franci.

Președintele Saudi National Bank, Ammar Al Khudairy, a exclus miercuri posibilitatea unor noi investiții în banca elvețiană Credit Suisse, deoarece o participație mai mare ar însemna noi obstacole de reglementare.

"Răspunsul este categoric 'nu', din mai multe motive, cel mai simplu fiind cel legat de reglementare și statut", a răspuns Ammar Al Khudairy, atunci când a fost întrebat cu privire la noi injecții de capital sau dacă există o nouă solicitare pentru lichidități suplimentare. "Dacă vom trece peste 10%, automat se aplică noi reguli fie din partea organismului nostru de reglementare, fie din partea celui din Elveția sau din Europa. Nu suntem înclinați să intrăm într-un nou regim de reglementare. Vă pot da cinci sau șase motive, dar principalul este acela că există un prag și nu îl vom depăși", a adăugat Ammar Al Khudairy.

De mai multe luni, Credit Suisse este implicată într-un amplu plan de relansare, conform căruia divizia de investment banking va fi separată de grupul bancar, care se va concentra pe activitățile sale principale din domeniul managementului averilor. Acest efort de relansare riscă să fie complicat de îngrijorările investitorilor cu privire la sectorul financiar după colapsul mai multor bănci regionale.

viewscnt
Afla mai multe despre
credit suisse
banca