Numărul cererilor săptămânale de șomaj din SUA a continuat să scadă și a coborât sub pragul de 1 milion pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei, semn că piața muncii începe să își revină.
Numărul cererilor inițiale pentru ajutor de șomaj a scăzut cu 228.000 în săptămâna încheiată pe 8 august, până la 963.000 de cereri, porivit datelor publicate de Departamentul Muncii.
În ultimele două săptămâni, numărul cererilor noi de șomaj s-a redus cu aproape 500.000.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul va prelungi starea de alertă cu încă 30 de zile. Restricțiile pentru restaurante se mențin. Purtarea măștii în anumite spații publice - obligatorieEvoluțiile pozitive din piața americană a muncii au survenit pe fondul scăderii cazurilor de infecții cu Covid-19, ceea ce subliniază importanța controlării răspândirii virusului într-o economie care rămâne puternic afectată de criza sanitară, cu majoritatea indicatorilor aflați mult sub nivelul consemnat înaintea declanșării crizei, scrie Bloomberg.
În același timp, scăderea numărului de cereri de șomaj vine în sprijinul teoriei mai multor companii și congresmeni, potrivit căreia americanii au evitat să revină la muncă pentru a beneficia cât mai mult timp de ajutorul financiar suplimentar de 600 dolari pe săptămână acordat de guvern, ajutor care a expirat în iulie.
Noile cifre din piața muncii ar putea atenua presiunea asupra parlamentarilor și Casei Albe privind aprobarea unui pachet adițional de măsuri de stimulare pentru populația afectată de pandemie.
În pofida îmbunătățirii recente, piața muncii mai are mult de recuperat până să revină la condițiile de dinaintea pandemiei. Rata șomajul s-a menținut la peste 10% în luna iulie, iar companiile contină să facă concedieri.
“Este evident că ritmul concedierilor a început să se tempereze, însă numărul celor care depun cereri de șomaj este în continuare unul enorm. Un motiv de îngrijorare, atât pentru piața muncii, cât și pentru economia mai largă, îl reprezintă lipsa unui sentiment de urgență în ceea ce privește adoptarea unei noi runde de stimulente fiscale. Economia are nevoie de noi stimulente fiscale”, a comentat Ryan Sweet, șeful departamentului de cercetare în domeniul politicilor fiscale al Moody’s Analytics.
Principalii indici bursieri de la New York au consemnat evoluții mixte după publicarea datelor. Indicii S&P 500 și Nasdaq s-au apreciat cu 0,12% și respectiv, 0,95%, în timp ce Dow Jones Industrial Average (DJIA) s-a corectat cu 0,18%.