China s-a angajat să mențină stabilitatea pieței de capital și va preveni cu fermitate fluctuațiile anormale de pe piață, a anunțat Autoritatea de reglementare a valorilor mobiliare din China (CSRC), în condițiile în care statul asiatic este afectat de vânzările masive de acțiuni.
Autoritățile vor lucra în mod activ cu părțile relevante și vor coordona implementarea diferitelor măsuri menite să stabilizeze piața și să sporească încrederea, a precizat CSRC, transmite Bloomberg.
Recent, China s-a confruntat cu o extindere a vânzărilor de acțiuni, un indice bursier important ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, scrie Adevărul.
Indicele CSI 300 a înregistrat în ianuarie un declin de 6,3%, după scăderi în ultimele șase luni.
Analiștii se așteaptă la reducerea nivelului rezervelor minime obligatorii și adoptarea unui pachet de stimulente de 2.000 miliarde de yuani (278 miliarde de dolari).
CSRC va lua măsuri drastice împotriva activităților ilegale, cum ar fi manipularea pieței, practici incorecte la vânzarea în lipsă (short selling), utilizarea abuzivă a informațiilor confidențiale (insider trading) și emiterile frauduloase. De asemenea, autoritățile vor spori eforturile de ghidare a activității fondurilor pe piață.
În plus, și brațul executiv al UE a dezvăluit o propunere cu reguli care vizează sporirea puterii sale de a examina și, eventual, de a bloca investițiile străine în industrii sensibile - inclusiv din partea companiilor controlate de străini în interiorul blocului -, precum și luarea în considerare a creării unui fond pentru a crește dezvoltarea tehnologiilor care pot servi atât în scopuri militare, cât și civile, transmite Bloomberg.
Pandemia Covid și războiul Rusiei împotriva Ucrainei au scos la iveală dependența excesivă a Uniunii Europene de aprovizionarea de la alte națiuni, precum și vulnerabilitățile comerciale cu parteneri care nu împărtășesc valorile blocului. Acest lucru a atras atenția asupra necesității de a apăra securitatea economică a grupului comunitar, atât pentru a proteja aprovizionarea cu tehnologie importată, cât și pentru a se asigura că firmele concurente nu pot prelua controlul asupra industriilor strategice ale Europei.