Germania accelerează dezvoltarea de parcuri eoliene offshore prin eliminarea studiilor de impact asupra mediului. Planul de la Berlin

Germania accelerează dezvoltarea de parcuri eoliene offshore prin eliminarea studiilor de impact asupra mediului. Planul de la Berlin
scris 2 feb 2024

Autoritățile germane vor să accelereze dezvoltarea de parcuri eoliene offshore prin eliminarea studiilor de impact asupra mediului, studii care uneori întârzie proiectele eoliene, transmite Bloomberg.

Exceptând cazurile în care statele vecine sunt afectate în mod semnificativ, astfel de studii de impact asupra mediului nu vor mai fi cerute pentru autorizarea și operarea de turbine eoliene în mare, prevede un proiect de act normativ elaborat de Ministerul Economiei de la Berlin și consultat de Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
ANRE a lansat în consultare noua metodologie pentru racordarea pe bază de licitație a locurilor de producere a energiei electrice CITEȘTE ȘI ANRE a lansat în consultare noua metodologie pentru racordarea pe bază de licitație a locurilor de producere a energiei electrice

Deși Guvernul de la Berlin este presat să accelereze avansul energiei eoliene offshore, acest plan este posibil să declanșeze critici în rândul organizațiilor pentru protecția mediului. În plus, și unii jucători din industria eoliană și-au exprimat rezerve față de intenția de a renunța la studii de impact asupra mediului, arată G4Media.

Cea mai mare economie a Europei, și totodată cel mai mare poluator, și-a propus ca în 2030 să ajungă în situația în care 85% din producția de electricitate să provină din surse regenerabile, față de 50% în prezent. Asta ar însemna că Germania trebuie să tripleze capacitățile de producție de energie eoliană offshore până la 30 de Gigavați. În plus, până în 2045, Germania ar urma să ajungă la 70 de Gigavați de capacități de producție de energie eoliană offshore.

VIDEO Pregătiri pentru o investiție de 40 milioane euro în țară, într-o fabrică de reciclare. România - pionier în Europa centrală și de Est CITEȘTE ȘI VIDEO Pregătiri pentru o investiție de 40 milioane euro în țară, într-o fabrică de reciclare. România - pionier în Europa centrală și de Est

Potrivit documentului citat de Bloomberg, în majoritatea cazurilor, nu va mai fi nevoie de o inspecție separată cu privire la impactul asupra faunei și speciilor protejate în faza de construcție. Majoritatea studiilor de mediu ar urma să fie efectuate de Agenția Federală Maritimă și Hidrografică (BSH) din Germania, autoritatea care se ocupă cu desemnarea zonelor unde pot fi construite parcuri eoliene offshore, ceea ce potrivit criticilor este un conflict de interese.

Alte prevederi ale proiectului de act normativ includ declararea producției de hidrogen în mare ca fiind „de interes public major”. Asta ar ajuta la o aprobare mai rapidă a instalațiilor de electroliză în apropierea parcurilor eoliene offshore, un element din planurile pe termen lung ale Germaniei de a dezvolta producția de hidrogen.

Deși operatorii de parcuri eoliene offshore au salutat eforturile destinate accelerării acestei tehnologii, Guvernul „ar trebui să avanseze cu măsură”, a spus Stefan Thimm, director la Asociația Operatorilor Eolieni din Parcurile Offshore (BWO). Potrivit acestuia, pentru zonele oceanice care nu au fost încă analizate de stat, studiile și evaluările de impact asupra mediului ar trebui să facă parte din procedura de autorizare.

Cuba amână pe o perioadă nedeterminată scumpirea carburanților cu 500% CITEȘTE ȘI Cuba amână pe o perioadă nedeterminată scumpirea carburanților cu 500%

La rândul său, Uniunea pentru Conservarea Naturii și Biodiversității, cel mai mare grup de mediu din Germania cu aproape un milion de membri, s-a declarat „foarte preocupat” de proiectul de act normativ. „Accelerarea nu poarte fi atinsă prin coborârea standardelor de mediu”, a spus Dominik Auch, responsabil cu protejarea zonelor maritime.

Proiectul de act normativ elaborat de Ministerul Economiei de la Berlin trebuie să fie revizuit și de alte ministere și să fie trecut prin Parlament, ceea ce înseamnă că mai pot să apară modificăr

Echipamentele de producție a energiei fotovoltaice și eoliene instalate în 2023 în Germania au atins un nivel record, însă cu toate acestea numai fotovoltaicele au atins obiectivele stabilite în strategia guvernului de la Berlin, au anunțat asociațiile din industria energiei regenerabile, care și-au exprimat speranța unei noi creșteri în acest an pe fondul reducerii birocrației.

Obiectivul strategic al Germaniei este ca în anul 2030 sursele regenerabile să acopere 80% din necesarul de electricitate, în creștere față de 52% în 2023.

ULTIMA ORĂ Guvernul majorează agresiv accizele și generează scumpirea carburanților cu 10%, în 2 etape CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul majorează agresiv accizele și generează scumpirea carburanților cu 10%, în 2 etape

Asociația germană a industriei solare (BSW) a informat că peste un milion de sisteme fotovoltaice, capabile să producă 14 Gigavați de energie, au fost instalate anul trecut în Germania, în creștere cu 85% comparativ cu situația din 2022, grație unei explozii a cererii de sisteme fotovoltaice în sectorul rezidențial, ceea ce pune acest sector pe o traiectorie care să îi permită să atingă obiectivul fixat pentru 2030 de autoritățile de la Berlin.

Capacități fotovoltaice de 7 Gigavați au fost instalate numai pe segmentul rezidențial din Germania, în creștere cu 135% în ritm anual și echivalentul a jumătate din capacitatea totală instalată. Aproape 31% din noile capacități, sau 4,3 Gigavați, au fost instalate în parcurile fotovoltaice, în creștere cu 40% comparativ cu 2022, a adăugat BSW.

ANUNȚ Cel mai cald an din istorie pentru România. Și cel mai călduros Crăciun CITEȘTE ȘI ANUNȚ Cel mai cald an din istorie pentru România. Și cel mai călduros Crăciun

Asociația se așteaptă ca cererea să continue să crească în acest an, citând în acest sens rezultatele unui sondaj conform căruia peste 1,5 milioane deținători de locuințe intenționează să instaleze un sistem fotovoltaic pe acoperiș.

"Ne așteptăm la un boom susținut al energiei fotovoltaice în 2024", a declarat președintele BSW, Carsten Koernig care a făcut un apel pentru reducerea birocrației, de exemplu prin relaxarea accesului la locațiile potrivite pentru construcția de parcuri fotovoltaice.

Impozitarea societăților comerciale în UE a intrat într-o nouă eră CITEȘTE ȘI Impozitarea societăților comerciale în UE a intrat într-o nouă eră

În sectorul energiei eoliene, licitațiile pentru atribuirea de capacități au atins și ele un nivel record, de aproximativ 6,4 Gigavați, însă chiar și așa nu s-au ridicat la înălțimea obiectului guvernului de la Berlin, care vrea ca până în 2030 să fie instalate capacități onshore de 10 Gigavați în fiecare an, a informat săptămâna trecută de Asociația germană pentru energia eoliană (BWE). Potrivit acestei asociații, lipsesc în continuare măsurile pentru reducerea birocrației în sector iar noile prevederi legislative aprobate nu au intrat încă complet în vigoare. 

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
parc eolian