Internauții chinezi nu mai pot accesa site-urile unor platforme populare de tranzacționare a criptomonedelor folosind motoarele de căutare și rețelele de socializare locale, în ceea ce pare o nouă măsură luată de Beijing pentru a descuraja tranzacțiile cu monede virtuale.
Căutările pe motoarele de căutare ale Baidu, Sogo, Zhihu sau Weibo după cuvinte-cheie pentru platforme majore, ca Binance, OKEx și Huobi, nu dau rezultate, scriu Bloomberg și Investing.com.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Platformele de tranzacționare cele mai afectate de blocarea căutărilor pe internet sunt printre cele mai mari la nivel global și au un număr mare de utilizatori asiatici. Binance este cea mai mare platformă pentru criptomonede din lume, cu un rulaj de 30 miliarde de dolari în ultimele 24 de ore, potrivit datelor CoinMarketCap, website deținut de Binance.
Banca centrală chineză a lansat, recent, noi avertismente cu privire la tranzacțiile cu criptomoactive și a interzis instituțiilor financiare și companiilor de plăți să furnizeze servicii care implică criptomonede.
Măsura a fost urmată de blocarea, în acest weekend, a mai multor conturi deschise de investitorii în criptomonede pe rețeaua de socializare Weibo, cu argumentul că ar încălca legislația.
Guvernul de la Beijing și-a înăsprit reglementările în materie de criptomonede încă din 2017, în încercarea de a controla ieșirile de capital și de a preveni bulele speculative. Investitorii chinezi în bitcoin au realizat profituri totale de 1,1 miliarde de dolari anul trecut, a doua cea mai mare sumă la nivelul unei țări, după SUA, conform unui raport Chinanalysis.
CITEȘTE ȘI Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecteNoile măsuri de reglementare din ultimele săptămâni și decizia Tesla de a nu mai accepta bitcoin ca mijloc de plată pentru mașinile companiei, la mai puțin de două luni de la lansarea facilității, au împins cotațiile bitcoin la minimile din februarie și au contribuit la creșterea volatilității în piețe.
Bitcoin a revenit, miercuri, peste pragul psihologic de 36.000 de dolari, însă rămâne cu circa 44% sub nivelul maxim record de aproape 65.000 de dolari înregistrat în aprilie.
Cea mai cunoscută criptomonedă se aprecia cu 8,4% în jurul orei 20:00 (ora României), la 36,461 dolari/unitate, după ce Congresul din El Salvador a adoptat o lege prin care bitcoin devine monedă legală în țară.