Cărbunele nu va dispărea ușor - Polonia vrea să revizuiască planurile

Cărbunele nu va dispărea ușor - Polonia vrea să revizuiască planurile
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 sep 2024

Polonia vrea să își modifice planurile anterioare referitoare la separarea companiilor de utilități, controlate de stat, de activele lor din domeniul cărbunelui, a declarat ministrul responsabil cu gestionarea companiilor de stat, Jakub Jaworowski, transmite Bloomberg.

Conform planurilor precedentei administrații de la Varșovia, subsidiarele companiilor PGE, Tauron și Enea care operează termocentrale pe bază de cărbune urmau să fie regrupate sub umbrela unei noii companii de stat, denumită NABE, care ar fi preluat și datoriile lor, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Turcia și-a consolidat statutul de hub regional de gaze grație unui acord pe zece ani cu Shell CITEȘTE ȘI Turcia și-a consolidat statutul de hub regional de gaze grație unui acord pe zece ani cu Shell
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

La o întâlnire cu jurnaliștii, Jakub Jaworowski a spus că separarea de activele din domeniul cărbunelui este în continuare o prioritate pentru Executivul de la Varșovia, care are nevoie însă de mai mult timp pentru a decide care sunt termocentralele care vor fi închise și care va fi impactul financiar și social al acestor închideri.

„NABE a fost mai degrabă o opțiune nucleară”, a adăugat Jaworowski, adăugând că „există mai multe opțiuni care sunt mai puțin extreme”, care ar putea fi preferabile, fără a oferi însă detalii. Oficialul a estimat că Polonia ar avea nevoie de maximum un an pentru a veni cu un plan.

„Trebuie să luăm deciziile astfel încât să putem face față consecințelor financiare. Nu spunem că nu se va întâmpla, dar lucrurile se vor clarifica în mai puțin de un an”, a spus Jaworowski.

Acțiunile principalelor companii poloneze de utilități, PGE SA, Tauron Polska Energia SA și Enea SA au înregistrat săptămâna trecută căderi de până la 7% după ce ministrul Finanțelor, Andrzej Domanski, a spus că nu există bani pentru înființarea NABE în bugetul pentru anul 2025.

Cu toate acestea, Jaworowski afirmă că rezolvarea problemei activelor din domeniul cărbunelui este una dintre prioritățile sale.

„Să facem ceva repede, dar în mod greșit s-a dovedit că nu a funcționat. Avem nevoie de puțin mai mult timp pentru a pregăti un plan de ansamblu”, a spus Jaworowski.

Tranziția energetică a Poloniei, care potrivit precedentului Executiv ar fost peste 300 de miliarde dolari, se bazează pe finanțarea externă. Cu toate acestea, creșterea preocupărilor față de mediu în rândul băncilor, face ca acestea să nu se grăbească în a se implica în acest proces de tranziție până când companiile de utilități nu vin cu un plan privind eliminarea termocentralelor pe cărbune și închiderea minelor.

Ferrero va oferi în Europa o versiune vegană a cremei de ciocolată Nutella CITEȘTE ȘI Ferrero va oferi în Europa o versiune vegană a cremei de ciocolată Nutella

Atunci când vine vorba despre viitorul termocentralelor pe cărbune, care în prezent asigură peste 60% din producția de electricitate a Poloniei, Guvernul de la Varșovia trebuie să ia în calcul cererea de electricitate, costurile, impactul asupra mediului și interesele muncitorilor și comunităților afectate, a spus Jaworowski.

„O simplă privire asupra mixului energetic al Poloniei este suficientă pentru a înțelege că nu putem opri încă termocentralele pe cărbune. Ele vor fi deconectate de la rețea în timp, însă important este să găsim traiectoria corectă”, a subliniat ministrul responsabil cu gestionarea companiilor de stat.

viewscnt
Afla mai multe despre
carbune
polonia