Când viața bate filmul Netflix: Okkupert sau consecințele neintenționate ale ecologismului radical. Principalele orașe ale Suediei riscă să rămână în întuneric

Când viața bate filmul Netflix: Okkupert sau consecințele neintenționate ale ecologismului radical. Principalele orașe ale Suediei riscă să rămână în întuneric

Centrul comercial al Stockholm-ului. Sursa: Bloomberg

scris 8 mai 2019

Ideologia la modă din Europa Occidentală, ecologismul, atunci când este aplicată “cu orice preț”, poate avea consecințe neintenționate extrem de grave. În Europa, renunțarea la resursele convenționale de energie a accentuat dependența de gazul rusesc, considerat drept o resursă de tranziție către un viitor 100% regenerabil. În plus, cum zonele în care vântul bate puternic nu se suprapun cu cele puternic urbanizate, rețelele naționale sunt puse sub o mare presiune, cum este cazul Suediei, unde, potrivit Bloomberg, marile orașe riscă să se confrunte în viitorul apropiat cu black-out-uri.

Televiziunea din statul vecin, Norvegia, a realizat în urmă cu câțiva ani un serial, Okkupert, care tratează problema așteptărilor iraționale ecologiste în contextul economic și geopolitic global. Premierul ecologist de la Oslo decide să închidă toate capacitățile de producție de energie pe bază de hidrocarburi în favoarea unelor “curate”. Cum însă Norvegia este principala exportatoare de hidrocarburi în UE, alături de Rusia, Comisia Europeană decide să colaboreze cu Moscova pentru a evita o criză energetică. Astfel, Norvegia este obligată de binomul Bruxelles-Moscova să accepte punerea capacităților de producție sub administrarea “temporară” a rușilor, singurii deținători ai know-how-ului necesar unei astfel de activități. Pentru că, între timp, SUA se retrăsese din NATO, nemulțumită de contribuția statelor europene la finanțarea Alianței.

Urmărește-ne și pe Google News

Suedia pare a urma politica premierului norvegian din serial. A decis să închidă mai multe reactoare nucleare și să investească masiv în producția de energie eoliană. Numai că, în timp ce parcurile eoliene sunt concentrate în nordul țării, principalele zone urbane, cu industria aferentă, se situează în sud.

Iar rețeaua națională nu este proiectată pentru a face față acestei provocări. Așa se face că, potrivit unui articol Bloomberg, nu numai populația urbană ar avea de suferit, ci chiar dezvoltarea economică, fie că este vorba de lansarea unei rețele 5G în capitala Stockholm, fie că este vorba de investiții în centre uriașe de date sau de construirea unor noi linii de metrou. Penuria de energie din sudul Suediei ar putea chiar să afecteze candidatura Stockholm-ului pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2026.

Când viața bate filmul Netflix: Okkupert sau consecințele neintenționate ale ecologismului radical. Principalele orașe ale Suediei riscă să rămână în întuneric

Aceasta este o schimbare radicală față de deceniile precedente, caracterizate de prețuri reduse la energie, care au propulsat cea mai mare economie din nordul Europei într-una dintre cele mai bogate și mai industrializate națiuni din lume.

În prezent însă, alimentarea cu energie a zonelor urbane nu poate ține pasul cu majorarea cererii și ar putea conduce la încetinire a creșterii economice, deja afectată de incertitudinile globale și de Brexit.

"Cetățenii, dar și companiile sunt îngrijorați, iritați și chiar furioși. Cum a putut apărea această situație în națiunea de ingineri suedeză?”, se întreabă Jonas Kamleh, oficial al celui de-al treilea oraș din Suedia, Malmo, citat de Bloomberg.

Răspunsul este simplu: o agendă ecologică foarte ambițioasă. Suedia se află la mijlocul unei perioade de tranziție, de înlocuire a producției a patru reactoare din sudul industrializat cu mii de turbine eoliene din nord.

Când viața bate filmul Netflix: Okkupert sau consecințele neintenționate ale ecologismului radical. Principalele orașe ale Suediei riscă să rămână în întuneric

Însă rețeaua națională, care a fost construită în anii 1950, nu este optimizată pentru noile conexiuni, astfel încât puterea nu este transportată acolo unde este într-adevăr nevoie de ea, în sudul urbanizat. Și, pentru că un necaz nu vine niciodată singur, cererea din regiunile urbane crește mult mai rapid decât se anticipa din cauza preferinței pentru electrificarea majorității activităților, de la transport la încălzire, tot din motive ecologice.

Problemele apărute ca urmare a nesincronizării activității de producție cu cea de transport ar putea afecta economia statului nordic, aflat oricum într-o perioadă de încetinire a creșterii economice, după o perioadă de boom, alimentată de creșterea cheltuielilor gospodăriilor și de exporturi. Institutul Național de Cercetări Economice din Suedia prognozează pentru acest an o creștere a PIB-ului de doar 1,5%, comparativ cu 2,3% în 2018.

"O mulțime de întreprinderi sunt destul de mari consumatoare de energie și, dacă nu avem suficientă capacitate de producție, este foarte posibil să fie afectată creșterea economică pe termen lung", a declarat Ake Gustafsson, economist principal la Swedbank AB.

"Giganți IT&C, precum Amazon, sunt companii globale care își pot plasa centrele de date oriunde”, susține acesta.

Potrivit operatorului de distribuție local, Ellevio AB, capitala Stockholm nu va putea beneficia de o rețea capabilă să transporte mai multă energie decât cel mai devreme peste un deceniu. Cu alte cuvinte, compania va trebui să înceapă să respingă racordarea de noi utilizatori mari încă din toamnă.

Când viața bate filmul Netflix: Okkupert sau consecințele neintenționate ale ecologismului radical. Principalele orașe ale Suediei riscă să rămână în întuneric

Interesant este că, Stockolm-ul și-a depus în luna ianuarie candidatura pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2026, care implică și construirea de noi stadioane și locuințe pentru sportivi în nordul orașului. Comitetul de organizare a declarat că a luat în considerare deficitul de electricitate și că a inclus instalarea de generatoare de rezervă în buget.

Nici Olimpiada, nici noua rețea 5G nu sunt incluse în cele mai recente prognoze de majorare a cererii de electricitate. Cantitatea mare de date generate de utilizarea noii rețele 5G de autoturismele fără șofer, de aparatele de uz casnic sau de senzorii pentru autostrăzi și căi ferate va trebui să fie susținută de centre de date care ar spori în continuare cererea de electricitate a capitalei în care locuiesc aproximativ două milioane de oameni.

Când viața bate filmul Netflix: Okkupert sau consecințele neintenționate ale ecologismului radical. Principalele orașe ale Suediei riscă să rămână în întuneric

"Am ajuns la un punct în care nu mai putem conecta toate schimbările cu care se confruntă societatea (în vederea sincronizării lor - n.r.). Nu este atribuția noastră să decidem cui îi va fi refuzat accesul la rețea, însă, fără capacități de producție locale și investiții în rețea vom avea probleme“, a declarat Henrik Bergstrom, șeful departamentului de business al lui Ellevio.

Vasteras, oraș aflat la aproximativ o oră de Stockholm, a pierdut deja din cauza problemelor de alimentare cu energie o investiție majoră: o fabrică de baterii de 4,5 miliarde de dolari pe care Northvolt AB intenționa să o construiască în zonă. Northvolt AB a decis acesteia la Skelleftea, aproape de cercul Arctic, unde nu există penurie de putere instalată.

"Vrem să continuăm să dezvoltăm industria din regiunea noastră și avem nevoie de electricitate pentru a face acest lucru. Trebuia să așteptăm zece ani pentru majorarea capacității“, a spus Anders Teljeback, primarul din Vasteras.

Magnus Hall, directorul executiv al companiei de utilități Vattenfall AB, susține că reglementările trebuie să fie schimbate, iar birocrația eliminată pentru a face posibile investiții și upgrade-uri rapide.

Provocarea trecerii de la energia nucleară la cea eoliană este prea mare pentru Svenska Kraftnat, operatorul rețelei de înaltă tensiune care leagă principalele zone și orașe din Suedia. Compania susține că va avea nevoie de ajutor atât din partea politicienilor, cât și din partea industriei.

Toate aceste probleme au condus la modificarea agendei politice în ultime luni. Astfel, două dintre principalele partide de opoziție doresc să inverseze decizia de închidere a două reactoare ale lui Vattenfall de la Ringhals, deși suedezii au votat în favoarea eliminării producției de energie nucleară într-un referendum din 1980. Compania de utilități susține însă că decizia de închidere a acestora este acum ireversibilă.

În timp ce guvernul suedez recunoaște că penuria de putere va lovi greu principalele orașe, până în prezent și-a păstrat poziția intransigentă atât în ceea ce privește închiderea capacităților de producție de energie nucleară, cât și a păstrării taxelor ridicate de mediu impuse producției de energie electrică.

"Este puțin exagerat, deoarece multe companii solicită mai multă putere în multe locuri diferite. Desigur că trebuie să îmbunătățim capacitățile de transport dintre nord și sud și trebuie să aducem producția de energie mai aproape de consumatori“, a declarat Anders Ygeman, ministrul suedez al energiei.

Pentru oamenii furioși din Malmo, comentariile lui Ygeman nu oferă prea multă speranță. Orașul s-a aflat deja iarna trecută la limita întreruperii alimentării cu energie electrică. În viitor, puterea disponibilă pentru alimentarea Malmo-ului se va reduce suplimentar dacă E.ON SE își va respecta intenția de a închide o centrală locală de gaz în cazul în care vor fi majorate taxele de mediu, așa cum a anunțat guvernul în luna august.

viewscnt
Afla mai multe despre
ecologie
energie
eoliană
nucleară
suedia