Bulgaria a demarat prima sa emisiune de obligațiuni în dolari din ultimii 22 de ani, în încercarea de a acoperi deficitul bugetar și a rambursa datoriile care ajung la maturitate, pe fundalul unei crize politice prelungite, transmite Bloomberg.
Țara vecină oferă obligațiuni denominate în dolari cu maturitatea la 12 ani, precum și eurobonduri cu maturitatea la 8 și 20 de ani, în cadrul unei tranzacții al cărei preț ar putea fi anunțat miercuri, a dezvăluit o sursă din apropierea acestui dosar. Tranzacția este intermediată de către BNP Paribas, Citigroup Inc, ING Groep NV și UniCredit SpA.
Sursa citată de Bloomberg a precizat că, în cursul discuțiilor inițiale, randamentul cerut de investitori a fost de 165 de puncte de bază peste rata midswap pentru eurobondurile cu maturitatea la opt ani, 220 de puncte de bază peste rata midswap pentru eurobondurile cu maturitatea de 20 de ani și de 170 de puncte de bază peste rata midswap pentru obligațiunile în dolari, scrie Agerpres.
Bulgaria va organiza alegeri parlamentare anticipate la 27 octombrie, a șaptea rundă în ultimii trei ani, a anunțat luni președintele Rumen Radev, în urma eșecului partidelor de a conveni o coaliție de guvernare.
Guvernul interimar, numit marți, vrea să acopere obligațiuni în valoare de 1,5 miliarde euro care ajung la maturitate săptămâna viitoare și să finanțeze un deficit bugetar programat să ajungă la 3% din Produsul Intern Brut.
În conformitate cu bugetul pe acest an, Guvernul de la Sofia ar putea emite noi obligațiuni cu o valoare totală de 10 miliarde leva (5,7 miliarde dolari) în următoarele patru luni, după ce a emis deja obligațiuni în valoare de 1,7 miliarde leva pe piața internă.
Precedentele două guverne bulgare din acest an nu au accesat piețele financiare internaționale.