Croația și Bulgaria ar putea să se alăture în acest an la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb-n.r.), o perioadă obligatorie de doi ani, înainte de adoptarea monedei euro, a declarat Fabio Panetta, membru în board-ul Băncii Centrale Europene, care a lăudat eforturile făcute de cele două state în procesul de trecere la moneda unică, transmite Bloomberg.
Comentariile lui Fabio Panetta publicate marți în cotidianul francez Le Monde sugerează că procesul de extindere a zonei euro continuă, în pofida pagubelor economice provocate de pandemia de Covid-19. Atât Croația cât și Bulgaria se bazează foarte mult pe sectorul turismului, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Croația și Bulgaria au adoptat măsuri curajoase în procesul de convergență", a spus Fabio Panetta, responsabil pentru relațiile internaționale și europene în cadru BCE. "Dacă procesul va fi încheiat cu succes, cele două țări ar putea să se alăture ERM-2 până la finele anului", a mai spus Panetta.
Mecanismul ERM-2 prevede că evoluția cursului de schimb al monedei unei țări candidate trebuie să rămână într-un interval de variație de plus/minus 15% față de un nivel central agreat, timp de doi ani înainte de adoptarea euro.
Având în vedere că țările candidate trebuie să rămână în sistemul ERM-2 timp de doi ani, pentru a dovedi că monedele lor sunt stabile, "prima fereastră de oportunitate disponibilă pentru Croația și Bulgaria să adere la zona euro ar fi 2023, dacă toate evaluările preliminare vor fi încheiate cu succes", a spus Panetta.
Bulgaria și Croația sunt singurele țări membre ale Uniunii Europene care sunt interesate în mod activ să adopte moneda euro. Recent Croația a mai depășit un obstacol în parcursul de aderare la zona euro după ce BCE a spus că primele cinci bănci din Croația nu au deficite de capital.