Gigantul german din industria chimică BASF a ajuns la un acord privind vânzarea diviziei de pigmenți Colors & Effects către rivalul japonez DIC Corporation, într-o tranzacție de peste 1 miliard de euro.
DIC, a cărui subsidiară Sun Chemical a achiziționat anterior divizia de pigmenți a Bayer, va plăti 985 milioane de euro pentru afacerea cu pigmenți a BASF și va asuma, totodată, datoriile nete ale unității, în cuantum de 165 milioane de euro.
Tranzacția va fi finalizată până la finele anului viitor, sub rezerva obținerii aprobărilor de la autoritățile de reglementare relevante.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Divizia Colors & Effects, cu sediul în Germania și o subsidiară în SUA, produce pigmenți pentru o gamă largă de industrii și sectoare, inclusiv auto, cosmetică, agricultură, print și materiale plastice.
Vânzarea diviziei se înscrie în strategia de reorganizare a BASF. Gigantul german, afectat de scăderea exporturilor în contextul disputelor comerciale SUA-China, precum și de declinul din piața auto, și-a avertizat acționarii că veniturile consolidate ar putea scădea cu o treime în acest an, scrie Bloomberg.
În iunie, BASF a anunțat că va elimina 6.000 de locuri de muncă până la finele anului 2021, parte a unui proces de restructurare, prin care vizează simplificarea operațiunilor și majorarea veniturilor cu 2 miliarde de euro pe an. Grupul german este prezent în România cu două fabrici, unde produce aditivi pentru beton și, respectiv vopseluri pe bază de apă.
Pe lângă divizia de pigmenți, BASF vrea să vândă și divizia de produse chimice pentru construcții, cu operațiuni inclusiv pe piața românească, în schimbul căreia ar putea obține peste 3 miliarde de euro.
Potrivit unor surse la curent cu negocierile, printre companiile interesate de preluarea diviziei de chimicale pentru construcții se numără LafargeHolcim, Standard Industries, precum și firmele de buyout Bain Capital și Cinven.
BASF a anunțat că analizează vânzarea sau atragerea unui partener pentru divizia sa de chimicale pentru construcții în noiembrie anul trecut, cu argumentul că aceasta nu este suficient de profitabilă.