Bloomberg: Comoară îngropată într-un colț uitat al Europei. Serbia poate avea cele mai mari rezerve de litiu din Europa

Bloomberg: Comoară îngropată într-un colț uitat al Europei. Serbia poate avea cele mai mari rezerve de litiu din Europa
scris 30 aug 2019

O comoară ar putea fi îngropată într-un "colț uitat al Europei", scrie Bloomberg. Unele estimări indică faptul că rezervele de litiu ale Serbiei sunt cele mai mari din Europa și suficiente încât să permită continentului să concureze cu Asia, în special China, ar treilea mare producător mondial de litiu și cel mai mare producător mondial de baterii litiu-ion.

Potrivit unor estimări guvernamentale optimiste, Serbia ar putea avea zăcăminte de până la 200 milioane de tone de litiu în timp ce, potrivit Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite, există rezerve identificate de un milion de tone, ceea ce face, oricum, din Serbia una din cele mai bogate surse de litiu din Europa.

Urmărește-ne și pe Google News
FlixBus se extinde în Turcia și adaugă Kamil Koç în rețeaua globală CITEȘTE ȘI FlixBus se extinde în Turcia și adaugă Kamil Koç în rețeaua globală

Analiștii de la Bloomberg estimează că cererea de litiu va crește de opt ori în următorii 11 ani.

Zăcămintele mari de litiu ale Serbiei și cererea mare pentru bateriile litiu-ion, care alimentează de la iPhone-uri la automobile Tesla, au determinat grupul anglo-australian Rio Tinto să exploreze extragerea de litiu în Serbia.

În luna februarie, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, declara că exploatarea zăcămintelor de litiu este "una din cele mai mari speranțe pentru Serbia" și a cerut companiilor să urgenteze lucrările pentru a demara producția.

Și alte țări din Europa Centrală și de Est, inclusiv Cehia și Austria, studiază posibilitatea de a exploata litiu. România a anunțat și ea recent că a decis să-și redeschidă minele de metale rare, după 30 de ani. În plus, companiile internaționale au început să își extindă operațiunile de producție de baterii în regiune, inclusiv Daimler și Johnson Matthey, care construiesc o fabrică în Polonia.

Profit.ro a anunțat, anul trecut, intrarea pe piața românească a companiei canadiene Leading Edge Materials, specializată în exploatarea mineralelor și elementelor rare și care deține în Suedia una dintre cele mai mari mine de grafit din lume. Canadienii au preluat 51% din firma locală LEM Resources SRL în vederea explorării unor potențiale zăcăminte de cobalt și litiu, materiale folosite la fabricarea bateriilor de tip litiu-ion, ce intră în componența unor aparate precum telefoane mobile și laptopuri.

viewscnt
Afla mai multe despre
serbia
litiu
zacaminte litiu
rezrve litiu
litiu sebia