Perioada de peste 70 de ani de pace de care s-a bucurat Europa de Vest după cel de-al Doilea Război Mondial a creat un dezechilibru potențial periculos pentru economie, consideră Ewald Nowotny, guvernatorul băncii centrale a Austriei și membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE).
“Norocul unei păci vreme de 74 de ani a dus, inevitabil, la o acumulare grozavă de avere, pe de o parte, și de datorie, pe de altă parte. În trecut, războaiele sau inflația ridicată au avut grijă în mod eficient de această problemă. Cum vom rezolva situația în absența ambilor factori rămâne o chestiune deschisă”, a declarat Nowotny într-un interviu pentru publicația Wiener Zeitung.
Oficialul BCE, în vârstă de 75 de ani, se va retrage luna aceasta din funcția de membru în Consiliul BCE, după mai bine de un deceniu de activitate în cadrul instituției. În tot acest timp, BCE a tăiat ratele dobânzilor la minime record și a injectat mii de miliarde de euro în sistemul financiar, în încercarea de a redresa inflația și economia zonei euro, scrie Bloomberg.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Majoritatea analiștilor estimează că BCE va opera o nouă reducere a dobânzii de referință la ședința de politică monetară din septembrie.
Bancherii centrali încă dezbat motivele pentru care inflația din zona euro se situează în continuare mult sub pragul de 2% țintit de BCE, în pofida măsurilor de relaxare cantitativă luate după criza economică și financiară din 2008.
Strategia BCE a atras critici legate de impactul dobânzilor negative asupra deponenților, banca centrală fiind acuzată că fură, practic, banii celor care economisesc, în timp ce umflă averea investitorilor și datoriile guvernamentale.