Cotația acțiunilor OMV a urcat cu până la 6,9%, cel mai mare salt înregistrat în ultima lună, după anunțul că fondul de investiții Carlyle Group explorează o ofertă de mai multe miliarde de dolari pentru o mare parte din portofoliul de petrol și gaze al companiei petrochimice austriece.
Marți seara, valoarea de piață a OMV era de aproximativ 16,5 miliarde de euro, conform Bloomberg, preluat de Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
OMV, care are o valoare de piață de 16,1 miliarde euro, intenționează să reducă producția de petrol și gaze cu o cincime până în 2030 și să abandoneze producția de combustibili fosili până în 2050, relatează Bloomberg.
Orice tranzacție ar exclude, probabil, proiectele OMV din Austria și Rusia, precum și participația sa la OMV Petrom SA, arată sursa citată.
Discuțiile sunt în desfășurare și nu există nicio certitudine că vor duce la o tranzacție. Reprezentanții Carlyle și OMV au refuzat să comenteze.
Carlyle Group este cel mai mare administrator de active de tip private equity din lume și care, prin intermediul unuia dintre fondurile sale de investiții specializat în energie, controlează compania Black Sea Oil&Gas, cel mai mare concesionar (70% din drepturi) și operatorul perimetrului offshore de gaze naturale Midia din Marea Neagră românească, unde producția a început la jumătatea lunii iunie.
Intenția de vânzare nu este surprinzătoare, grupul Carlyle fiind un fond de investiții și nu o companie de petrol și gaze, scopul final al oricărei investiții efectuată de acesta fiind ieșirea cât mai profitabilă din proiectele pe care le finanțează.
Solicitarea de deschidere a unei camere de date, însă, sugerează că există potențiali cumpărători care deja și-au manifestat interesul în proiect, fapt recunoscut și în răspunsul transmis Profit.ro:
CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE MOL - cele mai reduse vânzări în România din istorie"Carlyle și BERD evaluează semnalele privind interesul unor terțe părți (în proiectul MDG - n.r.). Acest lucru ar putea avea ca rezultat o asociere a BSOG cu un alt jucător, vânzarea sau, eventual, păstrarea de către Carlyle a investiției în companie”.
Întrebată dacă se intenționează vânzarea companiei sau doar a unei participații, dacă a fost primită vreo ofertă concretă și dacă eventualele companii interesate sunt deja prezente pe piața din România, BSOG a răspuns: “Cum este vorba despre un demers al acționarilor Black Sea Oil & Gas, nu suntem în măsură să oferim comentarii asupra celorlalte întrebări”.
Potrivit surselor Profit.ro, acționarii BSOG au solicitat permiterea accesului părților terțe interesate inclusiv la contractele semnate de companie, de exemplu cele cu Engie sau Transgaz.
În 2018, BSOG a a semnat un contract de preluare a producției pe 10 ani cu Engie.
La numai 3 luni de la declanșarea producției, BSOG a intenționat să-și majoreze producția, însă acest lucru a fost îngreunat de aspecte reglementatoare și legislative. În acest sens, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a publicat recent un proiect de ordin prin care se introduce o excepție în cazul producătorilor și Transgaz, care se pot înțelege, pe o perioadă de 6 luni, asupra parametrilor de funcționare ai stațiilor de măsurare “în scopul creșterii capacității de livrare și a preluării în SNT a cantităților suplimentare de gazele naturale”.
CITEȘTE ȘI Nou jucător pe piața regenerabilelor: Austriecii de la CCE vin să construiască în România. "România este foarte angajată să își extindă capacitatățile de energie regenerabilă, eforturile sale sunt cu mult peste media europeană."Proiectul MGD cuprinde zăcămintele de gaze Ana și Doina (aproximativ 10 miliarde de metri cubi de gaze) descoperite în anul 1995, respectiv 2007 și a început producția, de aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaze/an, la mijlocul lunii iunie.
La finalul lunii septembrie, premierul Nicolae Ciucă s-a întânit cu reprezentanții grupului Carlyle.
Acționarii BSOG sunt grupul Carlyle și de BERD. Grupul Carlyle, prin fondul Carlyle International Energy Partners (CIEP), a achiziționat compania în august 2015, iar BERD a devenit acționar minoritar în luna noiembrie 2017.