Acțiunile americane deschid puternic în scădere. Tranzacțiile, oprite temporar după prăbușirea indicilor. Analist: Fed a dat-o în bară

Acțiunile americane deschid puternic în scădere. Tranzacțiile, oprite temporar după prăbușirea indicilor. Analist: Fed a dat-o în bară

Principalii indici bursieri de la New York au deschis tranzacțiile de luni în scădere puternică, declanșând activarea mecanismului de blocare temporară a tranzacțiilor, după ce decizia Rezervei Federale (Fed) de a reduce dobânda de referință până aproape de zero a avut efectul invers scontat în piețe, alimentând temerile legate de intrarea economiei în recesiune.

Criza Coronavirus - LIVE TEXT Comisia Europeană cere restricționarea călătoriilor non-esențiale spre UE pentru o perioadă inițială de 30 de zile CITEȘTE ȘI Criza Coronavirus - LIVE TEXT Comisia Europeană cere restricționarea călătoriilor non-esențiale spre UE pentru o perioadă inițială de 30 de zile
Urmărește-ne și pe Google News

Panica persistă în piețele financiare internaționale în condițiile în care investitorii nu pot cuantifica deocamdată impactul pe care pandemia și măsurile de răspuns extreme, incluzând interdicții de ciruculație în va avea asupra economiilor lumii și a câștigurilor corporațiilor listate. Acesta este contextul deschiderii profund negative a bursei americane.

Anul 2020 ar putea fi anul în care informatizarea ANAF începe să prindă viteză CITEȘTE ȘI Anul 2020 ar putea fi anul în care informatizarea ANAF începe să prindă viteză

UPDATE 18:30 (ora României) Scăderile s-au reluat la New York: -7,4% pentru S&P 500, -8% pentru Dow Jones și -7,35% pentru Nasdaq. În Europa, declinul s-a temperat la circa 4%, cu scăderi mai accentuate în Italia (-5,2%) și Spania (-7,7%).

Piețele de capital ar trebui să rămână deschise, în pofida volatilității crescute, a declarat președintele SEC, Jay Clayton, pentru CNBC. Între timp, Donald Trump este “foarte calm” cu privire la evoluțiile acțiunilor, potrivit economistului Larry Kudlow de la Casa Albă, citat de MarketWatch.

UPDATE 17:30 (ora României) Indicii bursieri și-au temperat declinul la circa 6%. S&P 500 a pierdut peste 2 trilioane de dolari din capitalizare în primele minute de la deschiderea tranzacțiilor, înaintea suspendării tranzacțiilor, scrie Reuters. 

Meningita B poate fi prevenită prin vaccinare CITEȘTE ȘI Meningita B poate fi prevenită prin vaccinare

Și piețele de capital europene par să se fi calmat ușor, principalii indici din vestul continentului consemnând corecții de 4,6% până la 6%.

UPDATE 16:30 (ora României): Indicii de pe Wall Street scad cu circa 10% după reluarea tranzacțiilor.

Bursa americană a consemnat o perioadă de volatilitate extremă în ultimele săptămâni, iar sesiunea de astăzi nu face excepție.

Indicele S&P s-a prăbușit cu 8,14%, Dow Jones Industrial Average (DJIA) cu 9,17%, iar Nasdaq Composite cu 6,12%.

Indicele Dow Jones Average Industrial a încercat o stabilizare în jurul nivelului de 21.000 de puncte, dar acolo nu a rezistat decât preț de câteva minute. Vânzări agresive au precipitat un picaj de încă peste 500 de puncte. Tablourile bursere afișau scăderi de aproximativ 11% atât pentru indicele Dow Jones, cât și pentru indicele S&P500.

Scăderile se adâncesc la la BVB. Indicele BET se prăbușește cu 9%. Fără susținerea programului de răscumpărare, acțiunile Fondul Proprietatea cad cu 17% CITEȘTE ȘI Scăderile se adâncesc la la BVB. Indicele BET se prăbușește cu 9%. Fără susținerea programului de răscumpărare, acțiunile Fondul Proprietatea cad cu 17%

Mișcarea sfidează intervenția Rezervei Federale Americane, după o perioadă de ani buni de încredere în omnipotența băncilor centrale. Coborârea dobânzii în zona de 0,00-0,25%, unde s-a aflat post-criză, și promisiuni privind deschiderea unor facilități de lichiditate în dolari, nu a fost suficientă pentru a preveni panica din piață. „Zero dobânzi, zero răspuns”, rezumă Reuters realitatea de la acest debut de săptămână.

Aversiunea la risc este extremă, unul din activele cele mai crunt lovite fiind petrolul. Cotația țițeiului de tip Brent s-a întors la minimele de acum 4 ani, coborând în zona de 30 dolari/baril.

“Au dat-o în bară. Fed s-a panicat și piața e speriată. S&P 500 a înregistrat maxime istorice în urmă cu mai puțin de o lună, iar Fed și-a consumat toate instrumentele, convenționale și neconvenționale. Principala concluzie [în piețe] va fi că Fed și-a consumat efectiv toată muniția, iar aceasta (reducerea dobânzii – n.r.) este acțiunea unei bănci centrale care s-a speriat”, a comentat analistul Michael O’Rourke de la JonesTrading, citat de Bloomberg.

Mecanismul de blocare a tranzacțiilor a fost activat pentru a treia oară în ultima săptămână. Tranzacțiile au fost oprite pentru 15 minute.

O eventuală corecție de 13% la nivelul indicilor de referință ar declanșa o nouă blocare a transferurilor pentru încă 15 minute, în timp ce extinderea declinului la 20% ar atrage închiderea pieței timp de o zi. Oricare dintre cele două scenarii ar reprezenta o premieră absolută în istoria bursei newyorkeze.

Acțiunile americane s-au apreciat cu peste 9% vineri, după ce președintele SUA, Donald Trump, a declarat stare de urgență națională pe fondul epidemiei de coronavirus, însă scăderile s-au reluat după ce Fed a tăiat dobânda-cheie duminică, la finele unei ședințe de urgență. Banca centrală americană a redus rata dobânzii în intervalul 0-0,25%, de la 1-1,25% anterior, și a lansat un program de achiziții de obligațiuni în valoare de 700 milioane de dolari.

În Europa, indicele pancontinental Stoxx Europe 600 se deprecia cu 10,17% în jurul orei 16:00 (ora României), cu scăderi de două cifre pe majoritatea piețelor mari: -10,35% pentru DAX de la Frankfurt, -8,56% pentru FTSE 100 de la Londra, -11,40% pentru CAC 40 de la Paris, -11,23% pentru FTSE MIB de la Milano și -11,78% pentru IBEX 35 de la Madrid.

La București, indicele BET consemna un declin de 10,92%, indicele BUX de la Budapesta se deprecia cu 12,15%, PX de la Praga cu 9,23%, iar WIG20 de la Varșovia cu 8,03%.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni americane
burse
scaderi
coronavirus
fed
vanzari panica