TechBolide s-a lansat recent pe piața din România, odată cu fuziunea companiilor Arctos Innovation și WMS Solutions. Compania produce sisteme hardware și software de tip IoT și oferă atât soluții inteligente pentru a sprijini devierea deșeurilor, cât și soluții la cheie pentru automatizarea proceselor de producție, gestionarea și monitorizarea activelor, integrarea de fluxuri tehnologice, ERP, CRM, aplicații mobile și dezvoltări software personalizate.
„Nu a durat mult să identificăm piața țintă pentru că am știut de la început ce obiective avem și cui ne adresăm. Mai exact, ne adresăm autorităților locale, consiliilor județene, operatorilor de salubritate în zona de waste management, iar în partea de digitalizare ne focusăm pe producție în special”, spune, la emisiunea Antreprenor de România de la PROFIT NEWS TV, Mădălina Smochină, fondator TechBolide.
Ea afirmă că businessul a pornit de la nevoia de a optimiza colectările de deșeuri din țară. Conform Eurostat, România a reciclat doar 11,3% din deșeurile municipale, în anul 2021. Până la 31 decembrie 2025, statele membre ale UE trebuie să recicleze până la 65% din deșeurile de ambalaje.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Aici partea cea mai lungă a fost în dezvoltarea produselor noastre. Mă refer la producția de sisteme de cântărire. În momentul de față am pus pe piață peste 200 de sisteme de cântărire, în special pentru autogunoiere. Iar producția de sisteme de cântărire IoT, adică parte de hardware, parte de confecții metalice și parte de software a necesitat și anumite certificări specifice în zona de metrologie și a fost nevoie de o consultanță în afara țării. Deci, identificarea clientului a fost partea cea mai simplă. Partea cea mai complicată a fost producția și certificarea produselor”, spune aceasta.
De anul acesta, continuă ea, compania s-a concentrat și proiectele incluse în PNRR.
„Au apărut câteva licitații, urmează să mai apară și aici am concentrat 80% din timpul nostru. Am mers cu câteva propuneri către autorități de cum ar putea să eficientizeze și să adapteze produsele pentru nevoile cetățenilor”, subliniază ea.
„Noi anual am crescut cu 100%, 120% și provocările sunt în zona operațională pentru că procesele noastre interne sunt într-o continuă modificare dată fiind și creșterea noastră accelerată. O altă provocare este și faptul că, în momentul de față, suntem în multe discuții de a ieși cu produsele și soluțiile noastre pe piața din Europa. Este o provocare destul de mare de cum scalăm producția la un nivel mult mai mare și cum furnizăm produsele și serviciile noastre într-o altă țară”, afirmă Mădălina Smochină.