VIDEO Bittnet Systems a găsit dezvoltarea accelerată pe bursă. Creștere de 50 de ori a cifrei de afaceri în cei 10 ani de la listare

10 ani   
VIDEO Bittnet Systems a găsit dezvoltarea accelerată pe bursă. Creștere de 50 de ori a cifrei de afaceri în cei 10 ani de la listare

Sursa foto: BVB

După ce venea pe piața AeRO de la BVB ca primă companie de IT listată, Bittnet Systems a obținut vizibilitate și finanțări care au adus-o la o valoare de 100 milioane lei. Creștere de 50 de ori a cifrei de afaceri în cei 10 ani de la listare.

În 2025, Profit.ro împlinește 10 ani de la lansare

Urmărește-ne și pe Google News

Bursa românească și-a revenit greu după șocul crizei financiare a anului 2008. Acțiunile au rămas discountate ani de zile și povestea pieței locale a fost una a dividendelor. Oportunitățile de creștere erau limitate și investitorii de portofoliu au văzut trecând pe lângă ei etape de expansiune economică fără să monetizeze dezvoltarea unor companii în sectoare dinamice precum IT.

Acesta este contextul în care Bittnet Systems (BNET) – la acea vreme firmă din domeniul training-ului în utilizarea de sisteme software – a reușit să capteze interesul pieței bursiere pentru sectorul tehnologic. Compania a venit în aprilie 2015 pe rebranduita piață AeRO ca o societate cu o capitalizare de 7,50 milioane lei și a reușit să crească spectaculos, la ultimul preț de închidere de la BVB, de 0,1570 lei/acțiune, având o valoare de piață de 99,56 milioane lei (19,97 milioane euro).

EXCLUSIV La BVB vine un nou ETF. Pariu pe companiile cu cele mai bune distribuții de dividend din energie și financiar CITEȘTE ȘI EXCLUSIV La BVB vine un nou ETF. Pariu pe companiile cu cele mai bune distribuții de dividend din energie și financiar

Este povestea de creștere în dimensiune a unei companii care a făcut pasul către bursă. Este exact calitatea de emitent listat cea care a potențat creșterea ca un grup integrat de IT a Bittnet. “Ne-a forțat să avem o guvernanță mai bună, ne-a forțat să devenim o companie mai matură“, spune CEO-ul Mihai Logofătu într-o discuție cu Profit.ro.

Primii 5 ani au adus randamente foarte mari pentru investitorii care au achiziționat acțiunile firmei. Trendul ascendent s-a accelerat printr-o mișcare parabolică antrenată de efervescența adusă de perspectiva mutării acțiunilor la cota pieței reglementate în anul 2019, însă ulterior așteptările au fost temperate de o mișcare de scădere care deja a devenit multianuală, în pofida expansiunii pe mai departe a business-ului prin dezvoltarea organică și noi achiziții.

VIDEO Bittnet Systems a găsit dezvoltarea accelerată pe bursă. Creștere de 50 de ori a cifrei de afaceri în cei 10 ani de la listare

Trecerea la piața reglementată e permis atragerea unor investitori mai capabili și a ajutat la accelerarea creșterii, spune Mihai Logofătu. Din punct de vedere operațional, firma este la 17 ani de creștere consecutive, însă, momentan compania a luat o pauză, pentru a-și consolida profitabilitatea.

Anul 2024 a fost primul fără vreo achiziție, chiar dacă managementul a fost implicat în unele discuții. Anul în curs ar urma  să fie, de asemenea, fără o mutare majoră, urmând ca strategia de expansiune prin fuziuni și achiziții să se reia din 2026.

Platforma de participare online la AGA eVote lansează versiunea pentru investitorii instituționali CITEȘTE ȘI Platforma de participare online la AGA eVote lansează versiunea pentru investitorii instituționali

La venirea pe bursă, compania era controlată în proporție de 76% de fondatori, frații Mihai și Cristian Logofătu, însă, între timp, în condițiile multiplelor majorări de capital, aceștia și-au redus participațiile agregate undeva la sub 20% din titluri. Au mai puțin procentual, însă dintr-un business mai mare.

Bittnet Systems a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 404,11 milioane lei, de aproape 50 de ori mai mare decât cea de 8,18 milioane lei din anul 2014, imediat anterior listării. În același interval, profitul net a urcat la 9,12 milioane lei, de la aproximativ 582.000 de lei și activele s-au majorat de peste 60 de ori, la 335,16 milioane lei, de la 5,43 milioane lei.

Companiile de la BVB care nu distribuie dividende LISTA CITEȘTE ȘI Companiile de la BVB care nu distribuie dividende LISTA

Este o dinamică anticipată de investitorii de pe bursă, dar înglobată în prețuri mult prea repede, astfel încât emitentul parcurge o etapă de ajustare. La vârful de capitalizare, Bittnet Systems avea o valoare de piață mai mult decât dublă față de cea de astăzi, respectiv aproximativ 210 milioane lei.

VIDEO Bittnet Systems a găsit dezvoltarea accelerată pe bursă. Creștere de 50 de ori a cifrei de afaceri în cei 10 ani de la listare

Bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2025 anticipează o majorare cu 10,52% a cifrei de afaceri la 446,65 milioane lei, o dinamică apropiată fiind indicată și pentru câștigul pretaxare EBITDA care este estimat la 25,56 milioane lei. Profitul net prognozat este de 6,56 milioane lei.

Ascendia distribuie sub formă de dividende 70% din profitul net obținut anul trecut CITEȘTE ȘI Ascendia distribuie sub formă de dividende 70% din profitul net obținut anul trecut

Președintele Bursei de Valori București Radu Hanga spune că Bittnet a arătat drumul și pentru alte companii. Într-adevăr, firme din sectorul de IT s-au deschis către piață și și-au croit calea întâi către Sistemul Multilateral de Tranzacționare AeRO, de unde unele au promovat la cota pieței reglementată.

Cu activitate în domeniul asigurărilor, dar prezentă și pe segmentul software, Life is Hard (LIH) a venit la cota bursei în secvență scurtă după Bittnet, în anul 2016 ca și Ascendia (ASC), promotor de software în zona educațională. Anul de efervescență 2021 al pieței AeRO a adus însă majoritatea numelor. Este vorba despre SafeTech Innovations (SAFE), Arctic Stream (AST), Connections Consult (CC), 2B Intelligent Soft (BENTO), AROBS Transilvania (AROBS) și Softbinator Technologies (CODE).

Aquila – în zbor cu dividende. Beneficiar va fi și fondul de pensii al Metropolitan Life CITEȘTE ȘI Aquila – în zbor cu dividende. Beneficiar va fi și fondul de pensii al Metropolitan Life

La polul opus față de povestea de creștere a Bittnet, firmele din domeniu promovate de BRK Financial Group – Firebyte Games (FRB) și GoCab Software (CAB) – și-au pulverizat pur și simplu capitalizările de la debut și au ajuns, după căderi ale acțiunilor, la valori de piață mai mici de 1 milion de euro.

Bittnet a avut un parcurs diferit între companiile de IT, având o vizibilitate unică pentru industrie, spune CFO-ul Cristian Logofătu. În piața românească în deceniul trecut erau proiecte de dezvoltare mari, dar acestea erau oarecum în umbră, fără o aduce imagine pentru industrie.

TeraPlast – majorare de capital de 60 milioane lei CITEȘTE ȘI TeraPlast – majorare de capital de 60 milioane lei

Bittnet propune o strategie cu țintă pentru anul 2027 care pune accentul pe creșterea profitabilă. “Oricât de bine, de greu, ne va fi în industrie, ambiția noastră este să continuăm să rămânem o companie de creștere“, spune Mihai Logofătu, completând că aceasta va fi, însă, subordonată ideii de profitabilitate.

Cât este spațiul de expansiune pe mai departe a business-ului? Este întrebarea Profit.ro față de care CEO-ul este prudent să ofere o proiecție clară, dar dă, totuși, un ordin de mărime: “În mod evident, industria permite o dublare, industria permite o dezvoltare internațională“. Aceasta depinde și de abilitatea conducerii companiei de a găsi investitori care să finanțeze un astfel de program strategic.

Longshield Investment Group promovează un program de răscumpărare pentru 3% din acțiunile proprii CITEȘTE ȘI Longshield Investment Group promovează un program de răscumpărare pentru 3% din acțiunile proprii

Baza este, însă, pentru conservarea parametrilor câștigați până la acest moment și așezarea necesară a business-ului. “Astăzi este despre profitabilitate și despre consolidare, ca răspuns la nevoia de a fi agili și de a fi suficient de rezilienți în fața schimbărilor pe care le avem“, spune Mihai Logofătu.

Înaintarea către anul 2027 ar urma să fie în parametrii de îndatorare scăzuți. “E un lucru care îi preocupă pe investitorii noștri“, afirmă CEO-ul companiei cu multiple exerciții pe piața obligatară. “Niciodată nu am fost o companie prea îndatorată. Nu suntem nici astăzi; e un lucru la care suntem atenți.“

viewscnt
Afla mai multe despre
bittnet systems
mihai logofatu
bvb
bursa