Conglomeratul energetic Electrica SA, la care cel mai mare acționar este statul român, și EsyaSoft Holding, parte a International Holding Company (IHC) din Emiratele Arabe Unite, grup controlat de familia conducătoare a statului din Golf, au decis în decembrie 2024 majorarea cu aport în numerar a capitalului social al societății joint venture înființate de cele 2 companii cu 2 săptămâni înainte, Electrica Esyasoft Smart Solutions SA, respectiv cu aproape 167 milioane euro, de la cel inițial de numai 90.000 lei.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Obiectul principal de activitate al Electrica Esyasoft Smart Solutions SA este ″Fabricarea de acumulatori și baterii″, aceasta propunându-și să construiască unități de producție pentru echipamente energetice verzi, constând în soluții de stocare și digitalizare a rețelei de distribuție a energiei electrice, inclusiv contoare inteligente, precum și dezvoltarea și operarea unei infrastructuri pentru încărcarea autovehiculelor electrice.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
EsyaSoft Holding din Emirate, care deține 75% din acțiunile companiei mixte, ar urma să contribuie cu 125 milioane euro la majorarea de capital, iar Electrica SA (25%) – cu 41,66 milioane euro, potrivit unui document oficial analizat de Profit.ro. Acționarii mai au circa o lună pentru a-și exercita dreptul de preferință.
Majorarea de capital de la Electric Esyasoft Smart Solutions SA va fi efectuată cu respectarea prevederilor din Legea societăților comerciale care stipulează că ″Dacă majorarea de capital propusă nu este subscrisă integral, capitalul va fi majorat în cuantumul subscrierilor primite doar dacă condițiile de emisiune prevăd această posibilitate″, precum și că ″Acțiunile emise în schimbul aporturilor în numerar vor trebui plătite, la data subscrierii, în proporție de cel puțin 30% din valoarea lor nominală și, integral, în termen de cel mult 3 ani de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, a hotărârii adunării generale″.

Pe de altă parte, în toamna anului trecut, când compania mixtă Electrica Esyasoft Smart Solutions SA nu fusese încă înființată, existând doar un memorandum de înțelegere între parteneri, a existat intenția ca EsyaSoft Holding să participe la o licitație organizată de operatorul de distribuție din grupul Electrica SA, Distribuție Energie Electrică România (DEER), în consorțiu cu altă firmă controlată de Electrica SA.
Licitația, aflată încă în desfășurare în prezent, vizează achiziția de produse și servicii necesare dezvoltării sistemelor de măsurare inteligentă a energiei (SMI), în cadrul a 5 proiecte finanțate din fonduri UE nerambursabile. Contractul scos la concurs de către DEER este estimat la aproape 372 milioane lei plus TVA.

Chiar în ziua termenului-limită de înscriere la licitație, 16 septembrie 2024, într-o AGA extraordinară a filialei de mentenanță și servicii Electrica Serv a Electrica SA, s-a hotărât ca Electrica Serv să se asocieze în consorțiu cu Esyasoft Holding și cu compania lituaniană specializată în smart metering Elgama Elektronika, pentru a participa la procedura de achiziție inițiată de DEER.
Totuși, asocierea Electrica Serv-Esyasoft-Elgama Elektronika nu figurează pe lista ofertanților la licitație, pentru care termenul de evaluare a ofertelor este finalul lunii mai, potrivit datelor SEAP.

La procedură au depus oferte Sagemcom Energy&Telecom din Franța, subsidiara suedeză a chinezilor de la Ningbo Sanxing Electric (susținută de Santa Monica Networks din Lituania și Energobit din România), precum și consorțiile Vestra Industry-Wasion Hungary (cu subcontractant Simetrix Business Software), Hexing Technologies Europe-Applied Meters (subcontractant ZTE Corporation Bulgaria), Modern Power Systems-Luna Elektrik Elektronik și BCI Automatică Industrială-Kaifa Technology Netherlands (subcontractant Adrem Invest).
La licitație au fost înregistrate 2 contestații, din partea Hexing Technologies Europe și a asocierii Modern Power Systems-Luna Elektrik Elektronik. Prima a fost respinsă, iar în privința celei de-a doua, mai recentă, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) nu s-a pronunțat încă.