Promisă pentru 2015, plata online sau cu cardul la Trezorerie va mai aștepta câțiva ani

Promisă pentru 2015, plata online sau cu cardul la Trezorerie va mai aștepta câțiva ani
scris 31 ian 2016

Firmele și persoanele fizice ar fi trebuit să efectueze operațiuni online sau plăți cu cardul, de taxe și impozite, la Trezorerie din 2015, după cum promiteau guvernanții în 2014. Cu toate acestea, conform duratei de implementare a proiectului, depus abia în iulie 2015 și aflat în etapa de aprobare financiară, atât populația, cât și firmele ar putea aștepta încă trei ani pentru a putea efectua operațiuni online sau cu cardul la Trezorerie.

În octombrie 2014, Guvernul a aprobat, prin ordonanță de urgență, cadrul legal pentru ca persoanele fizice să plătească online sau cu cardul la Trezorerie impozite și taxe administrate de ANAF, taxe locale sau percepute de alte instituții publice. De asemenea, Guvernul crea cadrul legal ca, printr-un sistem de tip internet banking, clienții Trezoriei, societăți comerciale sau autorități locale, să poată vizualiza conturile, să editeze extrasele de cont și să efectueze de asemenea plăți online.

Urmărește-ne și pe Google News

Ministrul Finanțelor de la acea vreme, Ioana Petrescu, se declara optimistă că sistemul va fi funcțional în 2015, având în vedere că autorizarea Trezoreriei ca acceptator de plată cu cardul ar fi durat între 6 și 12 luni.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Guvernul estima atunci costuri bugetare de 700.000 lei pentru 2015 și de 1,2 milioane lei în 2016, precum și costuri pentru autoritățile locale de 2 milioane lei în 2015 și 2,3 milioane lei în 2016.

Proiectul a crescut ca durată și costuri

În pofida acestor planuri optimiste, guvernanți au depus abia în iulie 2015, în cadrul Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014 – 2020, proiectul "Îmbunătățirea capacității procesului decizional la nivelul sectorului financiar din Romania – TREZOR". Proiectul a fost aprobat, iar în septembrie 2015 a fost depusă cererea de finanțare aferentă, care la finalul anului trecut era încă în proces de evaluare tehnică, conform unui document oficial consultat de Profit.ro.

Proiectul urmărește implementarea unui sistem electronic centralizat de plăți la nivelul tuturor unităților de Trezorerie a Statului, diversificarea modalităților de plată pentru clienții cu conturi deschise la unitățile Trezoreriei prin intermediul unei platforme de internet banking și introducerea unui sistem de plată prin carduri în cazul impozitelor și taxelor.

Potrivit fișei depuse pentru finanțare, bugetul proiectului este de 51,7 milioane lei, iar durata de implementare a întregului sistem este stabilită la 36 de luni. Prin urmare, firmele și populația ar putea aștepta până în 2018 pentru ca Trezoreria să poată accepta plăți online.

RA-APPS își deschide un restaurant lângă Cazinoul din Constanța, așteptând navele cu turiști CITEȘTE ȘI RA-APPS își deschide un restaurant lângă Cazinoul din Constanța, așteptând navele cu turiști

Finanțele refuză să indice vreun termen

Ministerul Finanțelor Publice a fost solicitat, în mod special în numele autorităților locale, să precizeze când ar putea beneficia de un sistem online. Reprezentanții instituției au evitat, însă, în răspunsurile oficiale să indice vreun termen la care sistemul ar putea deveni operativ.

Administrațiile locale și societățile comerciale sunt puse în situația ca simpla vizualizare a soldului conturilor proprii să fie posibilă doar la sediile Trezoreriei.

“Operațiunile de încasări și plăți, simpla vizualizare a contului nu se pot face pe internet, ci doar la sediile Trezoreriei, lucru care a deveni o reală nemulțumire pentru reprezentanții administrațiilor locale, indiferent dacă este vorba de orașe sau comune, dar și pentru reprezentanții societăților comerciale. Este un real efort, atât fizic, cât și financiar pentru orice primărie, mai ales de comună, să se deplaseze la Trezoreria Statului pentru o operațiune sau doar pentru a verifica contul, în condițiile în care, în normalitatea secolului al XXI-lea, este nevoie de modernizarea facilităților de plată a obligațiilor fiscale, fără costuri suplimentare pentru contribuabili”, se arată într-o solicitare oficială adresată Ministerului Finanțelor.

Clienții Trezoreriei reclamă totodată orarul de lucru foarte limitat al Trezoreriei și actualizarea datelor cu întârziere.

Finanțele arată, la rândul lor, fără a lua în calcul costul presupus pentru operatorii economici, că firmele au la dispoziție 24 de instituții de credit pe care le pot împuternici să efectueze operațiuni în relația cu Trezoreria Statului. De asemenea, întârzierea în actualizarea datelor, de o zi lucrătoare, este pusă pe seama circuitului dintre instituția bancară sau sucursala acesteia, BNR și Trezorerie.  

viewscnt
Afla mai multe despre
plata
card
online
trezorerie
finante