VIDEO Profit Health.forum - Florin Ciocan, președinte ANMCS: România se află sub media OCDE la pacienții cu afecțiuni cronice. Relația cu medicii este percepută mai pozitiv, dar numai 2 din 5 persoane au încredere în gestionarea sistemului

Social   
VIDEO Profit Health.forum - Florin Ciocan, președinte ANMCS: România se află sub media OCDE la pacienții cu afecțiuni cronice. Relația cu medicii este percepută mai pozitiv, dar numai 2 din 5 persoane au încredere în gestionarea sistemului

România a obținut în general scoruri mai mici în ce privește percepția pacienților cu afecțiuni cronice în raport cu sistemul de sănătate, mai puțin de jumătate din persoanele cu afecțiuni cronice din România raportând o sănătate generală bună, sub media OCDE de 66% și cu 50 de puncte procentuale mai puțin față de țara cu cele mai bune performanțe, 93%, a declarat Valentin-Florin Ciocan, președinte al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), la Profit Health.Forum.

Evenimentul a fost organizat cu spriijinul Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Medima, MSD, Regina Maria, Salt Bank

La nivelul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) s-a derulat sondajul Patient-Reported Indicator Surveys (PaRIS), în care au fost consultați peste 100.000 de pacienți, precum și medici. OCDE este o organizație care reunește, în principal, țări cu economii dezvoltate.

Urmărește-ne și pe Google News

"Deci, 1.816 cabinete de medicină de familie au fost sondate prin acest sondaj. Toate rezultatele au fost standardizate pe grupe de vârstă și sex. E foarte important asta pentru a ajusta diferența dintre profilurile demografice și ale țărilor respective. Revenind la rezultatele României, sunt discuții despre ceea ce ar reprezenta finanțarea ca principală cauză a neajunsurilor din sistem. Asta a reieșit din declarațiile celor care au participat. Și vă dau câteva exemple din ce a rezultat din acest proiect.

Evenimente

Mai puțin de jumătate, adică 43% din persoanele cu afecțiuni cronice din România raportează o sănătate generală bună, sub media OCDE PaRIS de 66%. Și cu 50 de puncte procentuale mai mică decât țara cu cele mai bune performanțe, 93%. Deci există o țară, nu o să vă spun acum, care raportează o sănătate generală bună de 93%. Aproape jumătate, 52% din persoanele cu afecțiuni cronice în România raporteazą o sănătate fizică bună, măsurată prin funcția fizică, durere și oboseală. Aceasta este sub media OCDE de 70%", arată președintele ANMCS.

Relația pacienților cu afecțiuni cronice cu medicii este percepută mai pozitiv, însă încrederea în gestionarea sistemului de sănătate prezintă un decalaj semnificativ în România față de media OCDE.

Fostul ministru, spitalizat. I s-a făcut rău în timp ce se afla la volan CITEȘTE ȘI Fostul ministru, spitalizat. I s-a făcut rău în timp ce se afla la volan

"În România, 71% din persoanele cu o afecție cronice raportează o bună coordonare a îngrijirii și 93% raporteazå o îngrijire bună centrată pe persoană. Și asta înseamnă că există o relație absolut decentă între pacient și medic de familie și dumneavoastră pacientul consideră că îngrijirile pe care le primește sunt centrate doar pentru el și lucrurile se pot rezolva doar în ce privește pe el. Aproximativ două din cinci persoane cu afecțiuni cronice din România se simt încrezătoare în gestionarea propriului sistem de sănătate.

De asemenea, sub media OCDE, de 59%, și din nou cu 50 de puncte procentuale, mai mic decât țara cu cea mai mare performanță, 92%. Relativ puțin dintre persoanele cu afecțiuni cronice din România au încredere în utilizarea informațiilor de sănătate de pe internet. Mă așteptam, recunosc că știm că ne mai uităm pe internet când ne doare ceva sau când avem nevoie de o informație medicală, mă așteaptam să fie mai mare.

Media OCDE la această privință este de 19%. Deci nici în OCDE nu este o încredere deosebită în aceste mijloace de informare și cred că aș avea curaj să spun că e foarte bine că se întâmplă asta", spune Ciocan.

Potrivit acestuia, una dintre problemele semnificative, lipsa digitalizării, afectează serviciile medicale.

"Doar 5% dintre persoanele cu afecțiuni cronice sunt gestionate în cabinetele care pot face schimb electronic de dosare medicale. Atenție, apropo de discuția de mai devreme. Aici probabil că această informație vine de la medicina de familie. Deci practic lucrurile sunt cumva... Dacă ne gândim la ceea ce se întâmplă în ultima perioadă, apropo de digitalizare și de ce ne dorim cu toții, lucrurile sunt un trend ok dacă se va modifca acest procent. Dacă nu, o să rămâne la nivelul de a nu putea comunica. Discuția asta cu medicina de familie ține mai mult de percepția pe care o avem unii despre ceilalți. 

Lucrurile se pot rezolva repet, și prin dorința medicului de familie de a fi în legătură cu colegii lui și de a fi în legătura cu specialitățile spre care transmite informația despre pacient. Dacă rămânem doar la nivel de cabinet, eliberăm un bilet de trimitere și rămânăm doar acolo, atunci lucrurile nu o să se rezolvă niciodată. Dacă ne dorim foarte mult să colaborăm cu colegii noștri din sistem, atunci lucrurile se vor dezvolta cel puțin. Nu spun că o să ajungă la forma perfectă, dar cel puțini despre o dezvoltare putem să vorbim", a spus acesta.

Datele rezultate din proiectul PaRIS, unul dintre programele în care România este implicată ca parte a aderării la OCDE, vor fi anunțate public în perioada următoare.

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

viewscnt
Afla mai multe despre
florin ciocan
anmcs
ocde