Rusia, al doilea cel mai mare exportator de petrol din lume, a impus miercuri restricții pe o altă rută majoră de export de petrol, cea din portul Novorosisk de la Marea Neagră, de unde se alimentează și rafinăriile din România. Restricțiile au fost impuse ca răspuns la declarațiile președintele american Donald Trump, care s-a declarat nemulțumit de Rusia și de evoluția discuțiilor de pace cu Ucraina, amenințând că va impune tarife suplimentare cumpărătorilor de petrol rusesc.
De ce este important Cea mai importantă rafinărie din România, Petromidia, este operată de compania de stat kazahă KMG și se alimentează din portul rusesc Novorosik.
Mai este interesant Și concurenții de la OMV Petrom au anunțat că au înlocuit parțial petrolul rusesc procesat la Petrobrazi cu petrol kazah, care este probabil prelucrat și la Petrotel, rafinăria deținută de Lukoil în România
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Rusia produce aproximativ 9 milioane de barili de petrol pe zi, reprezentând o zecime din producția globală, însă prin terminalele de la Novorosisk este export și petrol din Kazahstan.
Compania de stat de transport, care deține monopolul pe conductele petroliere din Rusia, Transneft, a anunțat că a suspendat activitate la o dană din Novorosisk timp de 90 de zile după o inspecție rapidă.
„O interdicție temporară a operațiunilor a fost impusă pe dana 8”, a precizat Transneft.
Surse din industrie, citate de Reuters, susțin că prin dana 8 de la terminalul Sheskharis se exportă motorină cu conținut scăzut de sulf, în principal către Turcia și Georgia.
Turcia a devenit în ultimii ani un exportator important de motorină în regiune, inclusiv către România și Ucraina.
Suspendarea activității danei 8 vine la numai câteva zile de la închiderea a două dintre cele trei locuri de acostare ale terminalului din apropiere al Consorțiului Caspian Pipeline (CPC), la care dețin participații giganții americani Chevron și Exxon Mobil.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că restricțiile asupra CPC sunt legate de atacurile cu drone ucrainene asupra infrastructurii.

Exporturile de petrol prin conducta CPC au fost stabilite la 1,7 milioane de barili pe zi, sau aproximativ 6,5 milioane de tone metrice, pentru aprilie.
Deopcamdată, atât Kazahstanul, cât și Chevron, au declarat că fluxurile CPC nu au fost întrerupte.
Printre acționarii CPC se află companiile americane Chevron și Exxon Mobil, statul rus, firma petrolieră rusă Lukoil și compania de stat KazMunayGas din Kazahstan.
Cu o lungime de peste 1.500 de kilometri, oleoductul Caspian Pipeline Consortium aduce petrol din Kazahstan, până în portul rusesc Novorossiisk de la Marea Neagră.