FOTO Ucraina l-a numit ″hatman″ al importurilor de energie, inclusiv din România, pe un ″părinte″ al liberalizării pieței de profil a UE, fost lobbyst-șef al Enron în Europa

FOTO Ucraina l-a numit ″hatman″ al importurilor de energie, inclusiv din România, pe un ″părinte″ al liberalizării pieței de profil a UE, fost lobbyst-șef al Enron în Europa

Agregat energetic ucrainean distrus într-un atac al Rusiei, februarie 2024. Sursă foto: Ukrenergo

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris astăzi, 07:23

Compania ucraineană de stat JSC Energy Company of Ukraine (ECU), controlată de Fondul Proprietății de Stat de la Kiev, cel mai mare importator de energie electrică din țara vecină și unul dintre cei mai mari din Europa, înființată în 2022, anul startului agresiunii militare a Rusiei, l-a numit în poziția de președinte al Consiliului de Supraveghere pe britanicul Peter Styles, în urma derulării unei proceduri competitive de recrutare și selecție.

Styles este unul dintre ″părinții din umbră″ ai liberalizării pieței de electricitate a Uniunii Europene și unul dintre cei mai vechi și titrați experți în domeniu, cu o carieră de 10 ani la vârful diviziei europene a corporației americane de trading de energie, gaze și alte mărfuri Enron, până la răsunătorul faliment din 2001 al companiei-mamă, și de peste 23 de ani în conducerea Federației Europene a Traderilor de Energie (European Federation of Energy Traders - EFET).

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Deficitul bugetar pentru primele nouă luni a ajuns deja la 5,45% din PIB. Pentru Guvern urmează ultimele luni de foc CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Deficitul bugetar pentru primele nouă luni a ajuns deja la 5,45% din PIB. Pentru Guvern urmează ultimele luni de foc
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În fruntea Consiliului de Supraveghere al ECU, voi face toate eforturile posibile pentru a atinge potențialul maxim al companiei, în scopul de a asigura securitatea furnizării de energie pentru toți consumatorii din Ucraina. În aceste vremuri extrem de grele, este important ca modernizarea sectorului energetic al Ucrainei să continue, prin întărirea gradului de integrare cu piețele europene și prin implementarea celor mai noi soluții tehnologice″, a declarat Peter Styles, imediat după numire.

Importurile de curent electric sunt vitale pentru supraviețuirea sistemului energetic al Ucrainei la iarnă, grav afectat de atacurile cu rachete și drone ale Rusiei, care au distrus sau avariat o capacitate totală de producție a țării de peste 9.000 MW. Achizițiile externe de energie ale ucrainenilor au explodat în primăvara și vara acestui an, atât din cauza distrugerilor de centrale și instalații de transport și distribuție, cât și pe fondul caniculei, care a dus la majorarea dramatică a consumului.

Sursă foto. ECU

Sursă foto. ECU

Nicușor Dan: Problema speculatorilor imobiliari care au cumpărat spații verzi ar trebui reglementată de autorități CITEȘTE ȘI Nicușor Dan: Problema speculatorilor imobiliari care au cumpărat spații verzi ar trebui reglementată de autorități

Acest lucru a creat tensiune pe piețele europene, în special pe cele din Europa de Sud-Est și cu precădere în statele vecine cu Ucraina, inclusiv în România, cu creșteri masive de prețuri, care însă nu s-au regăsit și în vestul continentului. Foarte recent, România, Bulgaria și Grecia au cerut Comisiei Europene măsuri de înlăturare a acestei ″segregări Est-Vest″ a pieței unice de energie a UE, care a avut printre motive faptul că, din exportator net de energie către Europa, Ucraina s-a transformat într-unul dintre cei mai mari importatori, din cauza atacurilor rusești.

În prima jumătate a lui 2024, ECU a importat în total o cantitate de energie electrică de peste 10 ori mai mare comparativ cu primul semestru din 2023, din care peste 858.000 MWh doar în iunie, cel mai mare volum lunar de importuri de curent electric al Ucrainei din ultimii cel puțin 10 ani. În vară, ucrainenii au încheiat contracte bilaterale de import de energie electrică și cu companii românești, după cum Profit.ro a relatat aici și aici.

SURPRIZĂ - FOTO Cel mai mare lanț de cafenele al Greciei vine în România CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ - FOTO Cel mai mare lanț de cafenele al Greciei vine în România

Peter Styles, licențiat în Drept la Cambridge, a înființat în 1992 departamentul juridic al diviziei europene a Enron, devenind conducător al acestuia. După 2 ani, în 1994, a fost promovat vicepreședinte pe Europa pentru dezvoltare de business, iar în 1996 a căpătat influenta funcție de director de Afaceri Guvernamentale și de Reglementare, devenind practic lobbystul-șef al Enron în Europa.

În această poziție, a avut un rol-cheie în elaborarea și promovarea legislației de creare a unei piețe unice de energie la nivelul UE și de liberalizare a sectorului european al electricității, în ultima parte a anilor 90. A părăsit Enron în 2001, după falimentul companiei-mamă americane, ale cărui reverberații în Europa au îngreunat și întârziat o vreme procesul de liberalizare a pieței de energie a UE, și a înființat compania de consultanță de profil Stratos, pe care o deține și în prezent și care are clienți atât din sectorul privat, cât și din cel guvernamental.

VIDEO \ CITEȘTE ȘI VIDEO "Pescobar" a fost premiat de ministrul Economiei. Anul trecut, ANPC a propus închiderea temporară la Taverna Racilor

În perioada 2000 – 2023, Peter Styles a fost membru al board-ului Federației Europene a Traderilor de Energie (European Federation of Energy Traders - EFET), funcție din care a continuat să aibă un rol important în conceperea și negocierea cu autoritățile a normelor UE privind designul pieței de energie din Europa.

Experiența sa de negociator s-ar putea dovedi vitală în discuțiile cu ENTSO-E, Asociația operatorilor de transport și sistem din Europa, precum și cu Comisia Europeană, prin care Ucraina încearcă să obțină majorarea până la iarnă a capacității tehnice de import de energie din UE a Ucrainei și Republicii Moldova, de la nivelul actual de 1.700 MW la 2.400 MW. În primăvară, comisara UE pentru Energie, Kadri Simson, a exprimat public sprijinul politic al Executivului de la Bruxelles pentru această decizie, iar mai de curând, șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, a transmis un mesaj similar.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina importuri energie
românia exporturi energie ucraina
ucraina sistem energetic distrus rusia
ucraina importuri energie europa
scandalul enron
liberalizare piață energie