Kilowat: Înscrierea în programul Casa Verde a devenit o adevărată “olimpiadă” de IT. Datele personale a zeci de mii de români au ajuns pe mâna unor speculanți care le promit obținerea finanțării pentru sisteme fotovoltaice

Kilowat: Înscrierea în programul Casa Verde a devenit o adevărată “olimpiadă” de IT. Datele personale a zeci de mii de români au ajuns pe mâna unor speculanți care le promit obținerea finanțării pentru sisteme fotovoltaice
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 19:14

Sesiunea Casa Verde din 2024 este cea mai riscantă de până acum, iar anul acesta, înscrierea în program s-a transformat într-o adevărată „olimpiadă” de IT, arată Kilowat, companie de sisteme fotovoltaice din România. Potrivit companiei, situația devine alarmantă, întrucât datele personale a zeci de mii de români ajung pe mâna unor speculanți care promit înscrierea rapidă în program și obținerea finanțării de 30.000 lei pentru panouri solare și baterii.

”Sesiunea Casa Verde din 2024 este cea mai riscantă de până acum. Anul acesta, înscrierea în program s-a transformat într-o adevărată „olimpiadă” de IT, o competiție intensă în care tot mai multe persoane și firme recurg la tactici neortodoxe, cum ar fi folosirea de softuri specializate, pentru a obține finanțare pentru sisteme fotovoltaice”, avertizează Kilowat, una dintre principalele firme de sisteme fotovoltaice din România.

Urmărește-ne și pe Google News
Dezvoltatorul imobiliar Nordis Management a depus cerere de intrare în concordat preventiv. Nordis: Cerere depusă pentru a proteja interesele clienților CITEȘTE ȘI Dezvoltatorul imobiliar Nordis Management a depus cerere de intrare în concordat preventiv. Nordis: Cerere depusă pentru a proteja interesele clienților
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Situația devine alarmantă, întrucât datele personale a zeci de mii de români ajung pe mâna unor speculanți care promit înscrierea rapidă în program și obținerea finanțării de 30.000 lei pentru panouri solare și baterii, scrie News.ro.

„Din păcate, procesul de depunere a proiectelor a devenit o adevărată ‘olimpiadă’ în domeniul IT, cu multe firme și persoane fizice care promit soluții rapide celor care doresc să scape de povara facturilor. Aceștia oferă acces la diverse softuri care permit depunerea proiectelor într-un timp extrem de scurt, uneori în doar 10-15 secunde. Înscrierea în Casa Verde nu ar trebui să fie o cursă contracronometru unde riscurile pentru siguranța datelor personale sunt ignorate. În această luptă pentru finanțare, mulți români sunt dispuși să plătească chiar și până la 5.000 de lei pentru a accesa diverse softuri sau servicii care le promit depunerea proiectelor în cel mai scurt timp posibil. Aceste practici, însă, ridică probleme morale și chiar legale, deoarece au dus la blocarea serverelor AFM, lăsând mulți oameni de bună credință fără acces la finanțare. Mai grav, datele personale ale zecilor de mii de români au ajuns să circule liber pe internet, un fapt interzis de legislație. Facem un apel către AFM și către cetățenii care au considerat să apeleze la astfel de persoane: fiți foarte atenți cui încredințați documentele personale. Riscurile sunt enorme”, explică Albert Soare, fondator Kilowat, instalator autorizat în programul Casa Verde.

Datele personale și actele caselor românilor pot fi folosite iresponsabil de speculanți.

”Problema majoră este că în această grabă de a obține finanțare, datele personale și actele locuințelor românilor – inclusiv CNP, copii ale actelor de identitate sau contracte – sunt colectate și folosite în mod iresponsabil de către speculanți. Această situație încalcă grav legislația privind protecția datelor cu caracter personal și expune cetățenii la riscuri semnificative”, precizează compania.

Kilowat face un apel ferm către toți cetățenii să fie extrem de atenți la persoanele sau firmele cărora le încredințează documentele personale. Orice promisiune de înscriere rapidă, în schimbul unor taxe, trebuie privită cu scepticism. Riscurile sunt mari, iar cei care apelează la astfel de practici pot ajunge să își compromită securitatea datelor și, implicit, șansele de a obține finanțarea dorită, spun reprezentanții companiei.

Silicon Valley are un plan de salvare a omenirii care se bazează pe o tehnologie ce aproape că a distrus-o CITEȘTE ȘI Silicon Valley are un plan de salvare a omenirii care se bazează pe o tehnologie ce aproape că a distrus-o

„Ne dorim ca toți românii care vor să participe în programul Casa Verde să aibă șanse egale și să nu fie nevoiți să apeleze la soluții nesigure sau la speculanți. Pentru a-i sprijini am organizat o serie de webinarii informative și am creat un simulator de înscriere care le permite cetățenilor să exerseze rapiditatea și corectitudinea procesului de aplicare. Românii pot astfel să se pregătească pentru a depune cererile într-un timp cât mai scurt, ideal sub 2 minute, astfel încât să își crească șansele de a obține finanțare pentru instalarea sistemelor fotovoltaice. Prin aceste webinarii și simulatorul de înscriere, le oferim un sprijin real pentru a se pregăti și a depune cererile corect și rapid pentru a obține finanțare ca sa scape de grija facturilor la energie”, punctează Albert Soare, fondator Kilowat, instalator autorizat în programul Casa Verde.

Totodată, Kilowat le recomandă beneficiarilor Casa Verde să lucreze numai cu instalatori autorizați ANRE pentru a evita defectarea sistemului fotovoltaic. O investiție într-un sistem fotovoltaic este o decizie pe termen lung, de aceea este crucial ca românii să se asigure că lucrează cu un furnizor responsabil, care respectă toate normele de siguranță și eficiență. În ultimii ani, Kilowat a instalat panouri solare pentru peste 3.000 de beneficiari Casa Verde, din care peste 2.000 în sesiunea 2023. Pentru sesiunea din 2024, estimează o creștere a numărului de beneficiari pentru instalarea de sisteme fotovoltaice și de baterii de stocare a energiei.

Înscrierile pe regiuni în sesiunea Casa Verde 2024 au loc între 27 septembrie și 8 octombrie, sesiunea de anul acesta având un buget record de 2 miliarde de lei și o finanțare per beneficiar eligibil de 30.000 de lei pentru panouri solare și baterii de stocare a energiei.

Prin Casa Verde 2024 sunt finanțate și bateriile de stocare a energiei.

Utilizarea unor acumulatori deficitari sau instalarea necorespunzătoare a acestora poate duce la reducerea capacității de stocare a energiei cu peste 50%, la funcționarea deficitară a întregului sistem fotovoltaic sau chiar la incendii. Mai mult, alegerea este cu atât mai importantă cu cât finanțarea prin programul Casa Verde este permisă o singură dată pentru beneficiari.

“La cea mai mică eroare de montaj, bateriile își pot pierde peste 50% din capacitatea de stocare, astfel că investiția inițială și contribuția beneficiarilor devin practic inutile. Recomandarea noastră este ca românii care își doresc să scape de grija facturilor la energie să acționeze responsabil și să lucreze doar cu instalatori autorizați, care au în stoc echipamente omologate. Dacă nu sunt setate corect, bateriile se pot deteriora rapid. În loc să funcționeze 10 ani sau 20 de ani cât au garanție, se pot defecta în doar câteva zile. Mai mult decât atât, dacă nu sunt instalate și exploatate corect, își pierd foarte repede puterea, o simplă eroare putând să scadă capacitatea de stocare. Dacă bateriile nu funcționează corect, sistemul fotovoltaic își pierde practic jumătate din utilitate. Deja nu mai putem vorbi de independență energetică sau facturi zero la curent. Iar acest lucru e cu atât mai riscant cu cât, conform legii, o persoană poate beneficia o singură dată de un astfel de program de finanțare. Altfel spus, Casa Verde este unica noastră șansă de a nu plăti minim 7.000-10.000 de euro pe un sistem fotovoltaic complet”, explică Albert Soare, fondator Kilowat.

Beneficiile utilizării bateriilor vor avea efecte maxime în viitor, subliniază specialiștii Kilowat, mai ales atunci când va fi eliminată plafonarea prețului la energie și când prețul la energie va fi mai mare în anumite ore din zi, când consumul este mai mare, adică seara sau anumite ore de vârf. În acest caz, bateriile de stocare vor deveni de interes pentru obținerea independenței energetice și de către românii care nu le folosesc sau nu au sisteme fotovoltaice pe case.

Fondată de fondatorii companiei SanoVita, Kilowat este una dintre cele mai mari companii de soluții de energie regenerabilă din România. Cu o echipă de specialiști în consultanță și în instalarea sistemelor solare, compania oferă soluții complete de la vânzarea de sisteme fotovoltaice la instalarea panourilor solare și consultanță și mentenanță post-instalare ale sistemelor fotovoltaice. Până în prezent, Kilowat a montat peste 3.000 de sisteme fotovoltaice, pentru 700 de beneficiari în întreaga țară, din care 30% prin programul Casa Verde.

viewscnt
Afla mai multe despre
casa verde
date personale
fotovoltaice