Ministrul Energiei: E.ON nu a decis încă dacă vinde sau nu furnizarea de energie și gaze din România. S-ar putea să nu vândă. Încurajez Romgaz să se gândească să fie și furnizor

Ministrul Energiei: E.ON nu a decis încă dacă vinde sau nu furnizarea de energie și gaze din România. S-ar putea să nu vândă. Încurajez Romgaz să se gândească să fie și furnizor
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris astăzi, 14:47

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune că, din ceea ce știe chiar de la conducerea companiei, grupul german E.ON nu a decis deocamdată nici măcar dacă vinde sau nu subsidiara de furnizare de energie și gaze din România. Asta după apariția informației potrivit căreia E.ON Energie România ar urma să fie cedată companiei energetice de stat a Ungariei, MVM.

Am discutat și ieri cu conducerea E.ON. Au spus că nici măcar nu au luat o decizie dacă vând sau nu. Dacă vom avea o decizie finală de vânzare, stați să câștige respectiva companie și cu siguranță că vom analiza cu mare atenție orice tranzacție, atât noi, cât și Consiliul Concurenței, Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe sau alte instituții ale statului român. Toate eventualele riscuri vor fi analizate de instituțiile competente. (...) La acest moment, nu există o decizie de vânzare la nivelul grupului E.ON. Ei explorează niște oportunități, au făcut-o și acum 2-3 ani. Nu este prima oară când se gândesc la asta, ca parte a unei strategii corporative de grup. Dar vom vedea. S-ar putea să nu vândă″, a spus Burduja, răspunzând întrebărilor pe această temă.

Urmărește-ne și pe Google News
Silicon Valley are un plan de salvare a omenirii care se bazează pe o tehnologie ce aproape că a distrus-o CITEȘTE ȘI Silicon Valley are un plan de salvare a omenirii care se bazează pe o tehnologie ce aproape că a distrus-o
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Întrebat dacă România se gândește să cumpere ea, prin compania de stat producătoare de gaze naturale și energie Romgaz, business-ul local de furnizare al E:ON, ministrul a spus că depinde de fiecare companie în parte ce evaluări își face în privința oportunităților de achiziție, dar s-a arătat deschis la idee.

Eu încurajez Romgazul să se gândească inclusiv la partea de furnizare, pe care nu o acoperă în prezent. Avem precedentul Hidroelectrica, un mare producător de energie electrică ce a intrat pe piața de furnizare și are un portofoliu mare de clienți. A avut și probleme în zona de facturare, acum a mai rezolvat din ele. Dar per total este un succes. Deci și Romgaz, din perspectiva Ministerului Energiei, are toată susținerea pentru a intra pe piața de furnizare. E o chestiune de oportunitate comercială, să vedem și cât costă. Romgaz analizează deocamdată intrarea pe piața de furnizare de gaze″, a punctat Sebastian Burduja.

Nicușor Dan vrea referendum odată cu alegerile. Ce întrebări vor fi pe buletinul de vot CITEȘTE ȘI Nicușor Dan vrea referendum odată cu alegerile. Ce întrebări vor fi pe buletinul de vot

Compania energetică MVM, deținută de statul maghiar, „a bătut palma” cu grupul german E.ON pentru achiziționarea companiei de furnizare a gazelor și electricității din România, E.ON Energie, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate tranzacției. Potrivit acestora, miza cea mare, după preluarea furnizării, este achiziționarea activității de distribuție.

În urmă cu 2 ani, cei de la MVM au cumpărat business-ul de furnizare al E.ON din Ungaria, E.ON Áramszolgáltató Kft., iar în 2020 - pe cel din Cehia.

Adrian Țuțuianu, despre propunerile pentru conducerea BNR: Rămânerea lui Mugur Isărescu și a lui Florin Georgescu în conducerea BNR e utillă. Roberta Anastase este excepție... e cam departe CITEȘTE ȘI Adrian Țuțuianu, despre propunerile pentru conducerea BNR: Rămânerea lui Mugur Isărescu și a lui Florin Georgescu în conducerea BNR e utillă. Roberta Anastase este excepție... e cam departe

În primăvară, Leonhard Birnbaum, CEO-ul E.ON, le-a declarat ziariștilor români prezenți la Summit-ul Eurelectric că grupul german ″explorează opțiunea″ de a vinde operațiunile de furnizare de energie electrică și gaze naturale din România, motivul fiind deteriorarea raportului risc-randament al business-ului, din cauza legislației românești a schemei de sprijin constând în plafonarea prețurilor finale la consumatori și a modificărilor frecvente și bruște ale acesteia.

Furnizorul E.ON Energie România SA a terminat anul trecut cu profit net de 133,5 milioane lei, însă după o pierdere de aproape 360 milioane lei suferită în 2022, anul crizei energetice. Compania este controlată indirect de E.ON, cu peste 68% din capital, restul de 31,82% din acțiuni fiind în posesia statului român, prin Ministerul Energiei.

INFOGRAFIC Cât plătesc pe gunoi românii din marile orașe. Unde este cel mai mic tarif din țară CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Cât plătesc pe gunoi românii din marile orașe. Unde este cel mai mic tarif din țară

Maghiarii de la MVM dețin în prezent în România furnizorul și producătorul de energie electrică MVM Future Energy Technology din Miercurea Ciuc, care a atacat anul acesta la Curtea Constituțională baza legală a unei amenzi de 1% din cifra de afaceri anuală realizată din activitatea de furnizare, cu care a fost sancționat de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în decembrie 2023.

La finalul lunii august, MVM Group a preluat participații minoritare din drepturile de producție și vânzare aferente unuia dintre cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din lume, Shah Deniz din Azerbaidjan, tranzacție inițiată în iunie.

viewscnt
Afla mai multe despre
e.on energie românia
e.on furnizare energie gaze românia
mvm ungaria
vânzare e.on românia