Amazon va investi 9,5 miliarde de euro în Regatul Unit

Amazon va investi 9,5 miliarde de euro în Regatul Unit
Profit.ro
Profit.ro
scris miercuri, 22:07

Gigantul tehnologic american Amazon va investi 8 miliarde de lire sterline (9,5 miliarde de euro) în cloud computing în Marea Britanie. Această investiție pe 5 ani, care nu este prima de această amploare pe continentul european, ar trebui să permită „susținerea a aproximativ 14 000 de locuri de muncă” pe an, se arată într-un comunicat Amazon, citat de Le Figaro.

Potrivit Amazon, aceasta va contribui, de asemenea, cu 14 miliarde de lire sterline la produsul intern brut (PIB) al țării până în 2028, scrie G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Comercianții, obligați să marcheze la raft produsele la care gramajul a scăzut dar prețul a rămas același. Ordinul anti-shrinkflation, în Monitorul Oficial CITEȘTE ȘI FOTO Comercianții, obligați să marcheze la raft produsele la care gramajul a scăzut dar prețul a rămas același. Ordinul anti-shrinkflation, în Monitorul Oficial
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Un astfel de câștig colosal este o veste binevenită pentru noul guvern laburist, care se grăbește să își dovedească credibilitatea economică. Noul prim-ministru Keir Starmer se confruntă cu critici după ce a anunțat că primul său buget, prevăzut pentru 30 octombrie, va fi „dureros”, cu reduceri probabile ale cheltuielilor publice și creșteri ale impozitelor. Acest anunț „marchează începutul redresării economice și arată că Marea Britanie este un loc minunat pentru a face afaceri”, a salutat ministrul de finanțe Rachel Reeves într-o declarație. Dar „voi fi sinceră cu poporul britanic: schimbarea nu va avea loc peste noapte”, a adăugat ea.

Problema unui „cloud suveran european”

Investiția anunțată miercuri va fi făcută de Amazon Web Services (AWS), filiala cloud a gigantului, pentru a construi, opera și întreține centre de date în Marea Britanie. Grupul, care angajează 75 000 de persoane în întreaga țară în peste 100 de site-uri, a precizat în comunicatul său de presă că a investit 56 de miliarde de lire sterline în Regatul Unit între 2010 și 2022. De câteva luni, AWS anunță investiții masive în Europa: aproape 18 miliarde EUR în Germania, 15,7 miliarde EUR în Spania și 1,2 miliarde EUR în Franța. Aceste investiții survin în contextul unei dezbateri în cadrul UE pe tema unui „cloud suveran european”, menit să permită stocarea și prelucrarea datelor online fără a trece prin giganții americani din domeniul tehnologiei.

Amazon investește și în alte părți ale lumii, cum ar fi în Singapore, unde a anunțat în mai o investiție reprezentând echivalentul a 8,3 miliarde de euro în următorii patru ani. Luna trecută, grupul a anunțat că și-a dublat profitul trimestrial, impulsionat de cloud, în care este lider mondial, și de inteligența artificială. Veniturile AWS, în special, au crescut cu 19% la 26,3 miliarde de dolari în al doilea trimestru. Deși Amazon a rămas în urma celorlalți doi giganți din sector, Microsoft și Google, în ceea ce privește inteligența artificială generativă, cloud-ul este esențial în implementarea acestor instrumente pentru întreprinderi și persoane fizice, de unde și investițiile masive în noi centre de date ad hoc.

viewscnt
Afla mai multe despre
amazon
regatul unit