UE stimulează dezvoltatorii europeni de Inteligență Artificială prin cererea de propuneri privind fabricile de IA

UE stimulează dezvoltatorii europeni de Inteligență Artificială prin cererea de propuneri privind fabricile de IA
Profit.ro
Profit.ro
scris miercuri, 09:38

Comisia Europeană a lansat un apel pentru înființarea unor fabrici de Inteligență Artificială (IA) pentru a stimula poziția de lider a Europei în domeniul inteligenței artificiale de încredere, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Potrivit Bruxelles-ului, fabricile de IA vor fi create în jurul rețelei UE de supercalculatoare de talie mondială de calcul european de înaltă performanță (HPC) și vor fi disponibile pentru o serie de utilizatori europeni, cum ar fi întreprinderile nou-înființate, industria și cercetătorii, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Australia va stabili între 14 și 16 ani vârsta minimă pentru utilizarea rețelelor sociale CITEȘTE ȘI Australia va stabili între 14 și 16 ani vârsta minimă pentru utilizarea rețelelor sociale
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Potrivit CE, fabricile de IA vor reuni ingredientele esențiale pentru succesul IA: puterea de calcul, datele și talentul. Acestea îi vor ajuta pe dezvoltatorii de IA să își formeze modelele de IA generativă de mari dimensiuni utilizând supercalculatoarele EuroHPC și oferind acces la servicii de date, de calcul și de stocare. Fabricile vor fi conectate în rețea în întreaga Europă, oferind un cadru european unic de colaborare în domeniul IA.

"Odată cu lansarea fabricilor de IA, mobilizăm unul dintre cele mai mari atuuri ale Europei: supercalculatoarele noastre de talie mondială. Fabricile de IA vor servi drept ghișeu unic pentru întreprinderile nou-înființate din Europa în domeniul IA, ajutându-le să dezvolte cele mai avansate modele de IA și aplicații industriale. Astfel, Europa va deveni cel mai bun loc din lume pentru o IA de încredere", a declarat comisarul UE pentru piața internă, Thierry Breton.

Fabricile de IA vor fi conectate la inițiativele statelor membre în domeniul IA, creând un ecosistem de IA dinamic. Fabricile vor beneficia, de asemenea, de instalațiile de testare și experimentare ale Europei și de centrele de inovare digitală. Fabricile de IA vor stimula dezvoltarea și validarea aplicațiilor industriale și științifice ale IA în sectoare-cheie europene, cum ar fi asistența medicală, energia, automobilele și transporturile, apărarea și industria aerospațială, robotica și industria prelucrătoare, tehnologiile curate și agri.

Cererea de propuneri lansată de întreprinderea comună EuroHPC va fi deschisă în permanență până la 31 decembrie 2025, primul termen fiind 4 noiembrie 2024 și datele-limită ulterioare o dată la trei luni, atât timp cât sunt disponibile fonduri. Această cerere de propuneri va fi sprijinită de o contribuție a UE de aproape un miliard de euro din partea programului Europa digitală și a programului Orizont Europa și de o finanțare egală din partea statelor membre.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană
ai