ULTIMA ORĂ - PLANUL FISCAL pe 7 ani al României, forma finală: Guvernul promite ajutoare de stat noi pentru industrie de peste 2 miliarde de euro

ULTIMA ORĂ - PLANUL FISCAL pe 7 ani al României, forma finală: Guvernul promite ajutoare de stat noi pentru industrie de peste 2 miliarde de euro
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris astăzi, 20:04

Forma finală a planului fiscal pe 7 ani al României, pe care Guvernul îl trimite la Bruxelles, include promisiuni de noi scheme de ajutoare de stat pentru industrie, cu bugete însumate ce ar urma să depășească 2 miliarde de euro.

Astfel, Executivul are în vedere un program de susținere a investițiilor strategice în economia națională.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE Teilor Holding a venit iar cu obligațiuni și atrage 22 milioane lei CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Teilor Holding a venit iar cu obligațiuni și atrage 22 milioane lei
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

″În prezent Ministerul Finanțelor are în lucru un proiect de ordonanță de urgență care are drept scop reglementarea cadrului legal general pentru acordarea de facilități investițiilor cu impact semnificativ din domeniul industriei prelucrătoare. Prin proiectul de act normativ se propun măsuri care să contribuie la un mediu investițional atractiv pentru investițiile strategice, care prevăd, pe lângă acordarea ajutorului de stat, o serie de alte facilități pentru investitor, precum: scutirea de la plata taxelor/ tarifelor solicitate prin certificatele de urbanism, concesionarea prin atribuire directă a terenurile proprietate publică sau privată a statului/ autorităților locale, terenuri care pot fi disponibilizate pentru implementarea investițiilor, obligația autorităților locale de a asigura accesul la infrastructura de transport națională/ europeană, obligativitatea deținătorilor de utilități de a aloca fonduri pentru infrastructura necesară conectării proiectelor de investiții implementate prin scheme de ajutor de stat″, scrie în document, analizat de Profit.ro.

La acestea se adaugă alte facilități de natură fiscală, precum: acordarea de reduceri la plata impozitului pe clădire și a impozitului pe teren de până la 50% pentru o perioadă de maximum 5 ani de la data recepționării investiției și acordarea unei bonificații, sub forma unui credit fiscal, în cuantum de minimum 10% și maximum 25% din valoarea investițiilor puse în funcțiune, dar nu mai mult de 10 milioane euro, pentru o perioadă de maximum 5 ani, calculată începând cu anul punerii în funcțiune a investiției realizate.

Bulgaria, pe primul loc în Europa ca cea mai căutată destinație pentru expatriați CITEȘTE ȘI Bulgaria, pe primul loc în Europa ca cea mai căutată destinație pentru expatriați

Schema de ajutor de stat ar urma să aibă un buget total 1 miliard de euro, fiind destinată următoarelor sectoare: industria alimentară, industria chimică, industria farmaceutică, industria metalurgică, industria de apărare, industria construcțiilor metalice, construcția utilajelor și instalațiilor, fabricarea mașinilor și echipamentelor electrice.

Tipurile de investiții care se vor putea finanța prin schema de ajutor de stat vizează înființarea unei unități noi/ extinderea capacității unei unități existente, diversificarea producției unei unități prin produse sau servicii care nu au fost fabricate anterior în unitate, schimbarea fundamentală a procesului general de producție a produsului (produselor) sau a prestării generale a serviciului (serviciilor) al unei unități existente.

Condițiile de acordare a măsurilor de sprijin impun ca investiția să aibă valoare mai mare sau egală cu 150 milioane euro, să creeze în mod direct un număr de minimum 250 de locuri de muncă, să se implementeze într-o regiune de dezvoltare din România cu un PIB pe cap de locuitor sub media națională, să fie menținută pe o perioadă de cel puțin 5 ani de la data finalizării acesteia, să demonstreze eficiență economică și viabilitate pe perioada implementării și 5 ani de la data finalizării acesteia.

″Implementarea schemei presupune parcurgerea următoarelor etape: Pasul 1 – aprobarea actului normativ (OUG) T4-2024; Pasul 2 – la solicitarea depusă la MF de investitori se analizează îndeplinirea criteriilor pentru a fi calificată ca investiția să fie calificată ca investiție strategică; Pasul 3 - elaborarea schemei de ajutor de stat/ ajutorul de stat individual particularizat în funcție de specificul investiției T4-2025; Pasul 4 – notificarea schemei de ajutor de stat/ajutorului de stat individual la CE; Pasul 5 - după autorizarea CE - aprobarea actelor normative de acordare și derularea plăților ajutorului de stat și monitorizarea acestuia″, menționează sursa citată.

Cel mai mare lac al planetei se micșorează în ritm alert. Experții se tem că nu își va reveni niciodată CITEȘTE ȘI Cel mai mare lac al planetei se micșorează în ritm alert. Experții se tem că nu își va reveni niciodată

O altă schemă nouă avută în vedere are ca scop sprijinirea pentru tranziția verde și decarbonizarea marilor industrii, siderurgică și chimică.

″Având in vedere faptul că decarbonizarea industriei presupune de multe ori aplicarea de tehnologii la un nivel incipient de maturitate, care prezintă un risc comercial aferent, ceea ce le face greu finanțabile de către sectorul privat, Guvernul dorește implementarea unei scheme de ajutor de pentru decarbonizarea proceselor de producție industrială prin electrificarea proceselor de producție/ prin trecerea la utilizarea hidrogenului produs din surse regenerabile de energie sau a combustibililor pe bază de hidrogen din surse regenerabile″, prevede Planul.

Bugetul total al schemei este de 1 miliard de euro, acesta urmând a fi asigurat prin vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (certificate CO2). Condițiile acordării de sprijin impun ca valoare investiție să fie de până 100 milioane euro, costurile aferente activelor corporale și necorporale să nu depășească 15% din totalul costurilor eligibile aferente investiției, iar cuantumul total al ajutorului nu poate depăși 150 milioane EUR per întreprindere.

″Cu toate acestea: i. pentru investițiile în zonele asistate desemnate pe harta ajutoarelor regionale, în conformitate cu art. 107 alin. (3) lit. (c) din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene (zona ”c”), intensitatea ajutorului poate fi majorată la 20% din costurile eligibile, iar cuantumul total al ajutorului nu poate depăși 200 milioane de euro per întreprindere; ii. pentru investițiile în zonele asistate desemnate pe harta ajutoarelor regionale, în conformitate cu art. 107 alin. (3) lit. (a) din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene (zona ”a”), intensitatea ajutorului poate fi majorată la 35% din costurile eligibile, iar cuantumul total al ajutorului nu poate depăși 350 milioane euro per întreprindere″, precizează Guvernul.

Implementarea schemei presupune parcurgerea următoarelor etape: • Pasul 1 - Notificarea schemei de ajutor de stat la Comisia Europeană; • Pasul 2 - Emiterea deciziei de autorizare de către forul european; • Pasul 3 - Aprobarea prin act normativ a schemei de ajutor de stat T4-2024; • Pasul 4 – Emiterea de acorduri de finanțare T4-2025; • Pasul 5 – efectuarea de plăți pentru ajutoarele de stat conform acordului de finanțare T4- 2031.

Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo - față în față într-o dezbatere fără precedent, transmisă în direct duminică de la ora 10:00 pe Prima News CITEȘTE ȘI Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo - față în față într-o dezbatere fără precedent, transmisă în direct duminică de la ora 10:00 pe Prima News

O a treia schemă nouă ar urma să susțină industria prelucrătoare, mai precis să stimuleze valorificarea resurselor minerale metalifere.

″Schema vizează acordarea de ajutoare pentru realizarea de investiții care asigură valorificarea resurselor minerale metalifere, bugetul total fiind de 250 milioane euro. Cheltuielile eligibile sunt cele care presupun realizarea de construcții, realizarea/achiziționarea de echipamente, active corporale și necorporale noi, în domenii precum: prelucrarea metalelor neferoase (cupru, zinc, minereuri complexe), producția de metale feroase sub forme primare și feroaliaje/ producția de tuburi, țevi profile tubulare și accesorii pentru acestea din oțel, tragere la rece a barelor, laminare la rece a benzilor înguste, producția de profile obținute la rece, trefilarea firelor la rece, metalurgia aluminiului și cuprului etc. Cheltuieli eligibile în cadrul schemei de ajutor de stat sunt pentru realizare de construcții, achiziționarea de echipamente, realizarea/achiziționarea de active corporale și necorporale noi″, se arată în Planul fiscal.

Condițiile pentru construcțiile realizate în cadrul schemei presupun ca acestea să fie considerate investiții inițiale (unitate nouă/extindere/diversificare/ schimbare fundamentală) sau investiții inițiale care creează o nouă activitate economică (unitate nouă/diversificare), să aibă o valoare totală, fără TVA, a costurilor eligibile asociate investiției inițiale, de minimum 75 milioane lei, să își demonstreze eficiența economică și viabilitatea pe perioada implementării investiției și 5 ani de la data finalizării acesteia, să îndeplinească condiția referitoare la efectul stimulativ.

Etapele de implementare sunt următoarele: Pasul 1 – aprobare prin act normativ (HG) a schemei de ajutor de stat T4-2024; Pasul 2 – emiteri acorduri de finanțare T4-2025; Pasul 3 – efectuarea de plăți pentru ajutoarele de stat conform acordului de finanțare T4-2031.

FOTO Metrorex vă întreabă - Tu cât de mulțumit ești de drumurile tale zilnice cu metroul? Set de întrebari CITEȘTE ȘI FOTO Metrorex vă întreabă - Tu cât de mulțumit ești de drumurile tale zilnice cu metroul? Set de întrebari

Planul fiscal propune măsuri pentru reducerea graduală a deficitului bugetar la un nivel sustenabil, compatibil cu cerințele Uniunii Europene. Obiectivul este de a reduce deficitul cu 0,74% din PIB anual, prin ajustarea cheltuielilor și îmbunătățirea colectării veniturilor. Prin reformele asumate se asigură o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar pentru o perioadă de 7 ani, având ca punct de sfârșit anul 2031 cu un deficit bugetar de 2,4% din PIB.

După cum a relatat Profit.ro, din document reiese că demararea în 2027 a producției offshore de gaze naturale în perimetrul Neptun Deep, cel mai mare de profil din Marea Neagră românească, la care concesionari sunt OMV Petrom și Romgaz, este vitală pentru atingerea țintei statului român, de reducere a deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB în 2031.

viewscnt
Afla mai multe despre
ajutoare de stat industrie
subvenții de stat decarbonare industrie
ajutoare de stat industria prelucrătoare
planul fiscal al româniei